Hlavní obsah

Lázně Luhačovice uzavřely pramen Ottovka

Právo, Jiří Růžička

Krátce před slavnostním otevíráním pramenů a zahájením hlavní lázeňské sezóny o příštím víkendu museli v největších moravských lázních Luhačovicích uzavřít jeden ze známých pramenů –Ottovku. Ve středu to potvrdil výkonný ředitel a. s. Lázně Luhačovice Jiří Dědek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Známý pramen Ottovka museli v Luhačovicích uzavřít těsně před zahájením hlavní sezóny.

Článek

Důvodem jsou nevyhovující mikrobiologické rozbory. „Ottovka je poslední z mělce jímaných pramenů, zdroj vody je pouze metr a půl pod zemí a je ovlivněn prosakujícími povrchovými vodami z okolí,“ vysvětlil Jiří Dědek. „Ottovka je však svou charakteristickou stavbou již tradičně vnímána spíše jako symbol města. Vůbec není používána k léčebným účelům. K pitné kúře předepisují lékaři prameny Aloisku a z Luhačovic nejznámější Vincentku,“ zdůraznil Jiří Dědek.

Stejný osud jako nyní stihl Ottovku loni, kdy byla uzavřena koncem května. Po přísných kontrolách a rozborech byl pramen zpřístupněn k užívání nyní v druhé polovině dubna, informace o tom, že je pramen z technických důvodů uzavřen, se ve stojanu objevila v úterý.

Lázně spravují na území Luhačovic třináct minerálních pramenů. Luhačovické léčivé přírodní vody mají vysoký obsah minerálních látek a vynikající proplynění volným oxidem uhličitým. Jejich teplota se pohybuje mezi 10 až 14 stupni Celsia. Nejznámějším léčivým pramenem je Vincentka, hojně navštěvovaná v hale přímo v centru Lázeňského náměstí.

Koupele, inhalace, pitná kúra

Přírodní minerální prameny se v Luhačovicích používají k uhličitým koupelím, u klientů jsou oblíbené i jejich inhalace a samotná pitná kúra. Ročně poskytnou lázně svým klientům na 80 tisíc přírodních koupelí a bezmála 200 tisíc inhalací minerální vody.

Nejčastěji přijíždějí do Luhačovic pacienti za léčbou dýchacích cest, zdejší lázně pomáhají i při léčbě onemocnění trávicího ústrojí, cukrovky a poruch pohybového aparátu.

Lázně Luhačovice patří k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji, stále hledají nové zaměstnance. Od 1. dubna zvýšily lázně všem svým zaměstnancům platy o deset procent.

Otevírání pramenů o víkendu

Hlavním bodem letošního slavnostního otevírání luhačovických pramenů bude v neděli 14. května tradiční průvod se svěcením jednotlivých pramenů a malou slavností v hale Vincentka.

Již od pátku 12. května budou hosté Luhačovic potkávat lidové výrobce na tradičních trzích, proběhne i řada kulturních vystoupení. V sobotu je v programu na Lázeňském náměstí naplánované vystoupení skupiny AG Flek a zahrají herci Tatiana Vilhelmová a Pavel Liška v divadelním představení Commedia dell’arte.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám