Hlavní obsah

Lanovka na Sněžku kvůli podzimní údržbě nejezdí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko)

Turisté se na Sněžce budou muset v příštích několika týdnech spolehnout na vlastní nohy. Lanovka na nejvyšší českou horu je mimo provoz kvůli podzimní údržbě zařízení. Informoval o tom ředitel společnosti Lanová dráha Sněžka Jiří Martinec.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Současná šedesátiletá lanovka možná doslouží už za dva roky.

Článek

"Provoz v zimní sezóně bude zahájen v sobotu 12. prosince. Ceník jízdného zůstává beze změny," uvedl Martinec. Dospělí zaplatí za cestu na vrchol 180 korun, děti polovinu.

Lanová dráha na Sněžku funguje od roku 1949, kdy bylo možné vyjet pouze na Růžovou horu, o rok později vedla dráha až na vrchol. Jízda z dolní stanice, která leží v nadmořské výšce 890 metrů, do horní stanice v 1594 metrech trvá zhruba 25 minut. Ročně služeb lanovky využije kolem 200 000 turistů, z toho zhruba polovina se nechá vyvézt až na Sněžku.

Radnice plánuje výstavbu nové lanovky

Radnice v Peci pod Sněžkou by chtěla v příštím roce zahájit stavbu nové lanovky za 330 miliónů korun. Chce na ni získat dotaci z evropských fondů. O vybudování lanové dráhy se v Peci hovořilo od roku 1990, diskuse ochránců přírody a radnice o její podobě skončily dohodou, že povede až na vrchol, nezvýší se však hodinová kapacita 250 cestujících.

Nová lanovka má mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Nástup na lanovku bude pohodlnější, protože dolní stanice se posune blíž k parkovišti k chatě Lesovna. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech. Nová lanová dráha by cestu měla zvládnout asi o deset minut rychleji než dosavadní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám