Hlavní obsah

Kultovní lázně v Bratislavě se zaskví v plné kráse

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

„Když jsem byla malá chodili jsme do lázní Grössling ze školy na hodiny plavání,“ říká 87letá Katarína Hofrichterová z Bratislavy. Rodilou Bratislavanku opravdu těší, že po letech chátrání se hlavní město Slovenska odhodlalo k obnově svého kulturního skvostu, lázní Grössling.

Foto: vizualizace OPPS Architettura

Vítězem architektonické soutěže na novou podobu lázní se stalo italské studio OPPS Architettura.

Článek

„Mělo to pokaždé neopakovatelnou atmosféru, když jsme sem chodili plavat se školou nebo s rodiči. Ta budova prostě má něco do sebe a budu moc ráda, pokud znovu získá původní lesk,“ dodala paní Katarína.

Lázně zůstávají zavřeny od roku 1994 a chátrají. Nyní je čeká rozsáhlá rekonstrukce tak, aby první návštěvníky mohly přivítat v roce 2025.

Foto: vizualizace OPPS Architettura

Opravené lázně by měly první návštěvníky přivítat v roce 2025.

Rekonstrukce vyjde na 14 milionů eur (přes 343 milionů korun). Ve zmíněné částce jsou zahrnuty náklady na rekonstrukci nejen samotných lázní, ale také několika přilehlých budov, výstavba nových bazénů, parku a kavárny. Radnice chce tento projekt financovat z městského rozpočtu, z grantového financování a na zbytek si chce půjčit od bank.

Lázně Grössling od architekta Alberta Swobody otevřely původně v roce 1895 a fungovaly téměř sto let.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lázně zůstávají zavřeny od roku 1994 a chátrají.

„Z Grösslingu chceme udělat klidný společenský prostor pro setkávání lidí. Chceme sem přesunout také oddělní krásné a cizojazyční literatury z městské knihovny. Vybudujeme dva nové bazény, jeden vnější a jeden venkovní,“ řekl webu topky.sk Gábor Bindics, koordinátor projektu.

„Samozřejmě, původní bazény zůstanou zachované,“ dodal.

Muž v Bratislavě přežil pád z osmého podlaží

Evropa

Naštěstí se podařilo zachránit některé vzácné části zařízení, například lustry z návrhářské dílny v Kamenickém Šenově. „Každý z těchto lustrů má hodnotu téměř 3000 eur (73 380 korun),“ uvedl Bindics, který upozornil také na za vzácnou technickou památku, kterým je komín z roku 1914 a dva obrovské kotly pod ním.

Reklama

Výběr článků

Načítám