Hlavní obsah
Návštěva tržiště je jednou ze součástí kulinářské turistiky. Foto: Profimedia.cz

Kulinářská turistika jako soudobý cestovatelský trend

Chcete porozumět jiným národům a kulturám? Pak se tedy posaďte k jejich stolu a ochutnejte jejich kuchyni. V době, kdy se i na světové výstavě v Miláně téma potravin představilo ve své široké škále a proměnlivosti a lidé dlouhé hodiny čekali, aby viděli, jak například Japonci připravují rybu fugu a jak se severské země snaží využívat zdrojů budoucnosti, je jídlo velkým protagonistou nového trendu. Je to nová kulinářská turistika, napsala agentura ANSA.

Návštěva tržiště je jednou ze součástí kulinářské turistiky. Foto: Profimedia.cz
Kulinářská turistika jako soudobý cestovatelský trend

Pro Italy na tom není nic zvláštního, protože jídlo je součástí jejich kultury a silným prvkem v mezinárodním soutěžení, ale i takovou vášní, že jsou zřejmě jediní na světě, kdo dokáže usednout ke stolu, jíst a kochat se přitom nejrůznějšími druhy jídel či babiččinými recepty. Takovou touhu po dobrém jídle si s sebou odnášejí i na dovolenou, především když si zvolí vzdálené destinace, vysvětluje Silvia Romagnoliová z největší italské organizace cestovních poradců CartOrange.

Obohatit pobyt tradičními exkurzemi už nestačí. V posledních letech se cestování zpestřuje vybranými kulinářskými zkušenostmi, aby bylo možné skutečně se ponořit do kultury dané lokality. Na Bali se tedy vyhýbáme špagetám po neapolsku, v Berlíně zase alla carbonara.

Špagety alla carbonara ochutnejte tradiční - v Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Naopak jsou nyní oblíbené tradiční večeře v rodinném kruhu, především v Jordánsku, Turecku a v Indii, protože nabízejí tradiční recepty a chutě, které bychom v běžné restauraci nikdy nepoznali. „Například v Indii, kde je ve zvyku jíst rukama, indické rodiny turisty učí, jaké jsou správné pohyby při jídle a jaká jsou pravidla etikety. Tato autentická gesta bychom v turistických průvodcích popisovali na stovkách stránek," říká Romagnoliová.

Kupříkladu indická kuchyně je plná koření a pro Evropany málo známých ingrediencí.

Foto: Profimedia.cz

Nabízejí se i kurzy vaření, včetně nákupů potravin v sushi prodejně v Japonsku či na vietnamském tržišti. Ty se pak stávají novými suvenýry, protože po návratu do vlasti můžeme přátelům nabídnout recepty, které jsme v zahraničí poznali.

V Arménii můžeme přihlížet, jak tam připravují tolmu (mleté maso ve vinných listech) a tradiční chléb lavaš. Můžeme tam ale zažít i večeři za doprovodu tance a hudby. V Číně poznáme čajový obřad, v Uzbekistánu ochutnáme víno ze Samarkandu. Výměna zkušeností je vzájemná.

Kde jinde se naučit nejlepší sushi než v Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

V Itálii se pořádají kurzy vaření tradičních italských pokrmů pro turisty. V Římě to je například One Day Chef ve stínu Baziliky svatého Jana. Jestliže se tento trend mezi italskými turisty vzmáhá, byť je teprve v počátcích, zvědavost mít pěkný gastronomický zážitek je mnohem silnější v zahraničí.

Za inspirací cestují i „rivalové”

Podle nedávného šetření platformy pro výuku jazyků Babbel je jídlo motivem turistiky v průměru devíti procent cestovatelů ve světě. V německy hovořících zemích za gastronomií cestuje 10 procent obyvatel, v anglicky mluvících zemích pak 11 procent. O zájmu turistů o gastronomii také svědčí nové kurzy Babbelu, v nichž se účastníci seznamují s názvy jednotlivých pokrmů ve světě.

Italové se nejvíce zajímají o lekce týkající se španělských, jihoamerických, ale také tureckých jídelníčků. Naopak o italskou kuchyni se nejvíce zajímají Němci (48 procent). Na druhém místě jsou kupodivu velcí soupeři Italů Francouzi (22 procent) a na třetím Britové (14 procent). Největší zájem projevují cizinci o kuchyni ze severoitalského regionu Emilia Romagna.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků