Hlavní obsah

Křehký obr mezi hlavolamy

Právo, vtk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Big Pelikan a musí se kolem něj chodit doslova po špičkách. Je ozdobou výstavy Svět hlavolamů, která začala v sobotu v Letohrádku Mitrovských v Brně, k vidění je přes 130 ježků v kleci, Rubikových kostek, kovových rébusů a dalších. Většinu si mohou zájemci otestovat.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vedoucí produkce expozice Letohrádek Mitrovských v Brně Petr Lukas instaluje obří hlavolam.

Článek

Jednou z mála výjimek je nepřehlédnutelný Big Pelikan, největší a nejtěžší současný evropský hlavolam, pojmenovaný po svém tvůrci Josefu Pelikánovi (1954–2005). Vyrobil jej v roce 2004 ve své hlavolamářské dílně v Táboře.

Hlavolam váží 90 kilogramů, má tvar dvou jehlanů umístěných na sobě a tvoří jej stovky malých kostiček. Jeho složení z dubových latí (na délku měří 600 m) trvá třem zkušeným skladačům tři dny – tedy pokud znají správný postup. A ten, jak se traduje, je přísně utajován.

„Náš Big Pelikan je prý poslepovaný, takže by se při dotyku nemělo nic stát. Testovat to rozhodně nebudeme. Nevím, jak bychom jej pak dávali dohromady, kdyby se nám rozsypal,“ řekl Právu s úsměvem vedoucí produkce letohrádku Petr Lukas.

Po instalaci nejtěžšího hlavolamu v nové expozici mu viditelně spadl kámen ze srdce. Výstava potrvá do 17. listopadu.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám