Hlavní obsah

Krach Azur Reizen a Maxi Reisen se dotýká tisícovky klientů

Krach cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen se dotkne více než tisícovky klientů. V zahraničí mají nyní CK 450 turistů. ČTK to sdělila Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), u které byly cestovní kanceláře pojištěné proti úpadku. Dalších 550 lidí, kteří mají uzavřenou cestovní smlouvu, na svou dovolenou již neodletí. Azur Reizen v pondělí vyhlásila úpadek po 21 letech činnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ze zahraničí poputuje domů 450 turistů. Ilustrační foto

Článek

„S naším partnerem, asistenční službou Global Assistance, pracujeme na tom, abychom co nejdříve zajistili jejich bezpečný návrat zpět do ČR,” uvedl v úterý ředitel úseku neživotního pojištění ČPP Václav Hönig.

V úterý odpoledne se vrátí prvních 51 turistů z Tuniska. Úhradu původně plánovaného letu jim pokryje pojistka u ČPP. „Dnešním nočním spojem odletí také 28 osob z turecké Antalye. Na pražském letišti Václava Havla přistanou ve 02:50 ráno. Během zítřka se vrátí také 28 turistů z Turecka, dalších 43 z Egypta a šest klientů z řeckého ostrova Rhodos,” dodal Pavel Vyskočil ze společnosti Global Assistance.

Stížnosti se hromadily roky

Portál dovolena.cz uvedl, že přestal nabízet zájezdy obou CK již před dvěma roky, protože měly dlouhodobé problémy s kvalitou služeb. Podle ředitelky portálu Evy Sedlmajerové budou problémy čekat na řadu klientů, kteří s těmito cestovními kancelářemi vedou reklamační spory ohledně špatné kvality zájezdů.

„Na reklamační řízení se totiž pojištění úpadu CK nevztahuje a existuje reálné riziko, že oprávněné reklamace klientů za špatnou kvalitu zájezdů zůstanou nevyřízeny,” uvedla Sedlmajerová. Na webu recenzecestovek.cz je na služby CK velké množství stížností klientů již od roku 2012. Nejčastěji si lidé stěžovali na změnu objednaného hotelu za horší.

Úpadek zveřejnila na webu

Podle agentury Invia.cz za krachem cestovních kanceláří Azur Reizen a Maxi Reisen stojí problémy se zahraničními dodavateli služeb. Pražská cestovní kancelář Azur Reizen v pondělí vyhlásila úpadek, informaci zveřejnila na svém webu. Klientům na webu vzkázala, že není schopna dostát svým závazkům plynoucím z uzavřených smluv o zájezdu. [celá zpráva]

Tržby CK Azur Reizen v roce 2014 činily 127 miliónů korun, pozdější údaje nejsou k dispozici. Na trhu působila od roku 1997. Obě cestovní kanceláře se specializovaly na prodej zájezdů do Tuniska, Egypta, Turecka nebo na řecký ostrov Rhodos. Cestovní kancelář Maxi Reisen vznikla v roce 2008 jako internetová cestovní kancelář a zaměřovala se na prodej nízkonákladové dovolené.

Letos skončily v úpadku podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur tři cestovní kanceláře. Na českém trhu působí celkem 845 pojištěných cestovních kanceláří. Vzhledem k celkovému počtu aktivních CK je tak pravděpodobnost úpadku CK menší než 0,5 procenta, uvedla asociace.

Reklama

Výběr článků

Načítám