Hlavní obsah

Kouzelnou atmosféru balkánského středověku najdete v Nesebru a Sozopolu

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud trávíte dovolenou na jihu černomořského pobřeží v Bulharsku, pak nemůžete vynechat návštěvu Nesebru a Sozopolu, nebo alespoň jednoho z obou městeček. Jsou totiž, stejně jako letokruhy stromu, záznamem dějin této části pobřeží sahajících do hloubky téměř tří tisíciletí.

Foto: Profimedia.cz

Sozopol při západu slunce

Článek

Nesebr leží na malém skalnatém poloostrově spojeném s pevninou úzkou šíjí. Osadu tam založili Trákové. Ty v 6. stol. před naším letopočtem vytlačili Řekové a svou kolonii nazvali Mesembria. V té době se město stalo čilým obchodním přístavem, lodě se plavily do Egypta, do Atén a mnoha černomořských přístavů.

Jak šel čas, šel z rukou do rukou i Nesebr. První opevnění postavili Trákové a Řekové, ale zachovaly se až hradby římské z 5. a 6. století a nevelká část u přístavu z 2. stol. n. l.

Foto: Profimedia.cz

Sozopol

Pýchou Nesebru jsou jeho byzantské kostely, pocházející vesměs ze 13. a 14. stol. Pro jejich jedinečnost vymysleli i zvláštní pojmenování slohu, v němž byly postaveny - mesembrijský. Vrstvy červených cihel se střídají s bílými kvádry a to vše je zdobeno mozaikou. Ve středověku bylo takových kostelů čtyřicet, dnes jich je ve víceméně původním stavu jen pět.

Říká se, že na Turky, kteří město obsadili v polovině 15. stol., jeho krása zapůsobila tak silně, že byzantské stavby nezničili. Povolili dokonce i stavbu nového křesťanského kostela, ale ten nesměl být vyšší než jezdec na koni. Tak vznikl kostel sv. Spase, nenápadná stavba, schovaná pod úrovní ulice.

K mesembrijské architektuře patří i městské domy. Přízemí je z kamenů proložených dřevěnými trámy. Ty dodávají stavbě pružnost a odolnost vůči zemětřesením. Patro je dřevěné a přesazené o osmdesát centimetrů přes půdorys přízemí. Výsledek? Širší ulice a více obytné plochy zároveň.

Foto: Profimedia.cz

Také Sozopol, jižně od Burgasu, byl osadou na nevelkém poloostrově. Založili ji milétští Řekové v roce 609 př. n. l. a nazvali ji Appolónia Pontia. Herodot přirovnal Appolónii k Aténám, což zřejmě trochu přepískl. Je ale faktem, že byla městským státem s vlastním loďstvem, vojskem a razila vlastní peníze.

S příchodem Římanů mizí město z mapy i z dějin. Teprve ve 4. stol se objevuje Sozopolis, město spásy. Za jméno zřejmě vděčí zátoce a přístavu, v němž lodě za bouří nacházely bezpečné útočiště. Podobně jako Nesebr, šel i Sozopol z rukou do rukou, ale měl větší smůlu. Vyplenili ho postupně Janované, křižáci i Turci.

Nesebr i Sozopol jsou na seznamu světových kulturních památek UNESCO. Nesebr celý, v Sozopolu jen to nejvzácnější, asi deset budov. Obě města mají kouzelnou atmosféru balkánského středověku. Ta je dnes obohacena (pro někoho je to spíše znesvěcení) množstvím hospod, kaváren, obchodů se suvenýry a nejrůznější veteší. V každém případě je proč a kudy chodit a co obdivovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám