Hlavní obsah

Kouzelná i krutá Amazonie je rájem mnoha tajemství i legend

Novinky, Milan Uram

Amazonský prales sice nepatří k tradičním turistickým lákadlům, vydat se tam ale samozřejmě můžete. A to s průvodcem nebo na vlastní pěst. Pokud si ale po příletu do Manaus, brány Amazonie, najmete doprovod, moc od něj raději nečekejte.

Článek

Průvodce vás totiž s největší pravděpodobností vyveze jen „kousek“ za město. Tam se podíváte na pár „polochcíplých“ papoušků, než i je semelou kola buldozerů. Tu pravou Amazonii musíte hledat jinde. Možná až za hranicemi vlastní odvahy. Ať už vás do amazonského pralesa přivede cokoliv, připravte se na pořádný adrenalin. Nejste na houbách v brdských lesích, právě pokoušíte svůj vlastní osud v opravdovém zeleném pekle.

Foto: Profimedia.cz

Amazonský prales si pro sebe zabral území větší než Evropa a není nic jednoduššího než se v něm ztratit. GPS navigace pod vysokými korunami stromů často nefunguje a terén se mění s každým krokem.

Navíc téměř všude číhá nebezpečí. Ne náhodou často umírají amazonští indiáni na uštknutí jedovatým hadem. A to jsou tady doma, zatímco vy v těchto končinách nebudete nic jiného než zelenáč. Pokud ale budete mít štěstí, můžou vám právě indiáni v mnoha věcech poradit.

Třeba jak neumřít hlady. Můžete lovit, sbírat, trhat a objevovat. Amazonie je totiž plná laskomin, stačí se jen pořádně dívat. A překonat zažité předsudky, i když nic jiného vám nakonec stejně nezbude. Pak se budete olizovat i nad vypasenými červy, které budete nadšeně tahat z kokosových ořechů. A vůbec vám nebude vadit, že se vám budou trošku kroutit v puse. Dobře vám ale poslouží i indiánské oční kapky. Díky nim před vámi vystoupí živí tvorové ze zelené masy jako v 3D kině.

Amazonie je prostě kouzelná a krutá zároveň. Pořád zůstává zahalena tajemstvím a je obestřena mnoha legendami. Ráda vám otevře svou bohatou náruč, na oplátku chce ale trochu pokory. Jinak vám bleskově ukáže svou odvrácenou tvář.

První díl cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera, který je považovaný za nejlepšího českého rybáře, vysílá v premiéře program ČT1 ve středu 19. října ve 20:55 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám