Hlavní obsah

Kostel v Ostravě skrýval 100 let staré poselství předků

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Po více než 100 letech se dostala do rukou obyvatel Ostravy-Poruby zpráva od jejich předků. Při opravě kostela svatého Mikuláše našli totiž dělníci ve věži plechový tubus s dokumenty z roku 1909. Umístili je tam pro své potomky tehdejší porubští zastupitelé při výstavbě kostelní věže i se starými mincemi a pohlednicemi.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Sto let staré poselství z ostravského kostela nabádá k věrnosti k českému jazyku.

Článek

Archiválie například vysvětlují, odkud se vzala barva porubského kostela, či kdo a jakým způsobem se podílel na výstavbě kostelní věže.

„Sám jsem takový nález očekával, tehdy se takové věci do věží kostelů schovávaly,“ přiznal porubský farář Josef Gazda s tím, že další z nalezených dokumentů popisuje život v sousedním městském obvodu Svinov, který před sto lety byl větší než Poruba.

„Svinov však neměl kostel, proto vzkaz umístili do toho v Porubě. Píše se zde také, že Svinov měl v roce 1909 tři tisíce pět set duší,“ dodal farář.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Nález v ostravském kostele

Podle porubského starosty Lumíra Palyzy (ČSSD) obsahoval tubus také dokumenty, které do něj uložili tehdejší představitelé porubské radnice, jsou však nečitelné.

„Budou je zkoumat odborníci zřejmě z Ostravské univerzity. Zbytek archiválií se do věže vrátí asi ve středu i s naším poselstvím pro příští generace,“ plánoval starosta a dodal: „Není sice napsáno tak nádhernou archaickou češtinou, avšak i tak bude pro naše potomky určitě důležité.“

Na území Ostravy-Poruby stojí pouze jediný kostel, který se od své stavby opravoval zatím dvakrát: v roce 1984 a nyní. Podle faráře dostane církevní budova novou měděnou kopuli, opraví se také dřevěně bednění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám