Hlavní obsah

Konkurence Dubaje? Saúdská Arábie plánuje zbudovat obří plovoucí město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdská Arábie chce pořádně zatopit Dubaji. V zemi mají totiž v plánu vybudovat futuristické plovoucí město Oxagon, které bude součástí celého nového regionu zvaného Neom. Ten má být 33krát rozlehlejší než New York, ambiciózní projekt vyjde na stovky miliard dolarů.

Foto: Profimedia.cz

Město má mít tvar osmiúhelníku.

Článek

Město Oxagon, jenž má mít tvar osmiúhelníku, vyroste na severozápadě země při pobřeží Rudého moře, uvádí server Business Insider. Vybuduje ho společnost Neom, podle níž ponese jméno celý region a jejímž duchovním otcem je saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán. Ten chce konzervativní království značně modernizovat v rámci projektu Vision 2030.

„Oxagon bude pohonem pro ekonomický růst a diverzitu Neomu i celého království, pomůže nám přiblížit se našim ambicím v rámci projektu Vision 2030,“ okomentoval výstavbu města korunní princ. „Přispěje k posílení obchodu v regionu a vytvoří nové ohnisko pro globální obchod. Jsem rád, že tomu budu přihlížet,“ doplnil bin Salmán.

Město má mít strategickou pozici i díky blízkosti k Suezskému průplavu, údajně půjde o jednu z technologicky nejvyspělejších metropolí světa.

Nejlepší místo k životu, plánuje princ

Server Metro uvádí, že investice do regionu vyjde na závratných 500 miliard dolarů, což je v přepočtu přes 11 bilionů korun. Oxagon podle korunního prince přitáhne nejlepší světové mozky na nejlépe placené pracovní pozice, obecně má jít o nejlepší město k životu na planetě.

Oxagon, respektive celý region Neom, vznikne v pustině, kde se dosud prakticky nenachází nic kromě pouště. Vzniknou zde i další města, výzkumná centra, vzdělávací zóny či turistické atrakce.

Podle serveru Wall Street Journal je v plánu, že zde budou fungovat létající taxi, má zde vzniknout také zábavní park ve stylu Jurského parku – avšak s robotickými dinosaury, ambice se týkají i gastronomie. Právě tady by měla být největší hustota restaurací oceněných michelinskými hvězdami.

V Saúdské Arábii postaví zábavní park na bývalé ropné plošině

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám