Hlavní obsah

Klenot Moravy Žďár nad Sázavou

Novinky, lap

Žďár nad Sázavou je jednou z dvanácti českých památek zařazených do památek UNESCO. Jedná se o komplex několika architektonických skvostů. Největším lákadlem zůstává Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře a Dolní hřbitov, který vás upoutá svojí jednoduchostí.

Článek

Žďár je zapsaný na seznam památek UNESCO od roku 1994. Návštěvníci mohou obdivovat okolní krajinu, ale na své si přijdou především milovníci barokní a gotické architektury, kde předvedl své umění architekt Jan Blažej Santini Aichl.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého se stal vrcholným dílem české barokní gotiky. Santini využívá symboliky, kterou nacházíme na oknech, dveřích, ale i samotném půdorysu stavby. Pět hvězd symbolizuje sv. Jana Nepomuckého, které se objevily nad místem, kde zemřel. Deseticípé hvězdy symbolizují desetibokou Studniční kapli.

:. Letecký pohled na poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře

foto: kampocesku.cz

Stavba kostela byla zahájena roku 1719, která souvisela s připravovaným blahořečením Jana Nepomuckého poté, co byl v jeho hrobě nalezen domnělý zázračně neporušený jazyk. Památka reprezentuje originální české gotizující baroko první čtvrtiny 18. století.

Farní kostel sv. Prokopa

Kostel byl postaven zřejmě už kolem roku 1270. Na jeho severní straně můžeme obdivovat hranolovou věž a sakristie. Hlavní oltář je přenesený do kostela ze Sázavského

Barokní konírny (jízdárna) v bývalém cisterciáckém klášteře. Byly součástí akademie pro vědy a umění v jezdecké opro šlecthickou mládež. Dnes se zde nachází Galerie Kinských a obřadní síň.

Dolní (morový) hřbitov

Dolní hřbitov je nejstarším známým dokladem spolupráce Santiniho s opatem Vejmluvou. Původně zde byly tři kaple, které znázorňovaly symboliku Nejsvětější Trojice. Čtvrtá vstupní kaple byla přistavěna až později po morové epidemii, kdy bylo potřeba hřbotov rozšířit. Uprostřed hřbitova je socha Anděla Posledního sudu.

Legenda o Janu Nepopmuckém

Jan Nepomucký se stal díky svému vysokému vzdělání zástupcem arcibiskupa Jana z Jenštejna. Bohužel se Jan dostal mezi vleklé spory mezi králem Václavem IV. a arcibiskupem. Když arcibiskup Jenštejn překazil Václavovy plány na vytvoření nového biskupství v západních Čechách, král se rozhodl provinilce potrestat. Jan z Nepomuku byl umučen a poté jej svrhli z Karlova mostu do Vltavy.

:. Hřbitov okolo kostela sv. Jana Nepomuckého foto:České dědictví UNESCO

Legenda vznikla rok po Janově smrti. nastalo mimořádné sucho, které lidé považovali za boží trest. Někteří se snažili krále ještě více očernit a začali šířit zvěsti o Janově statečnosti, který byl zpovědníkem královny. Víra v nadpřirozené Janovy schopnosti byla dovršena nálezem domnělého jazyka při otevření jeho hrobu.

Až v roce 1973 dokázali vědci, že se nejedná o jazyk, ale o část mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Perlou střední Moravy je Olomouc

Střední Morava patří v Česku nepochybně mezi regiony s nejbohatší nabídkou pro turisty. Zavítat mohou na řadu zajímavých míst, přímo vybízejících k výletům...

Perla moderní architektury - vila Tugendhat

Světoznámá perla moderní architektury vila Tugendhat se nachází v Brně. Můžete si udělat příjemný výlet a prohlédnout si jedinečnou architekturu. Vila pochází...

Výběr článků

Načítám