Hlavní obsah

Ke skvělému dojmu z norského Bergenu vedou úzké uličky mezi hanzovními domy

Novinky, Miroslav Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O norském Bergenu se tvrdí, že tu prší 365 dní v roce. Ve městě, od něhož na západ už je jen Atlantský oceán (a pak severoamerický kontinent), je skutečně poměrně vlhko, což ovšem nebrání užít si jeho návštěvu.

BergenVideo: Miroslav Šára, Novinky

 
Článek

Navíc - dodejme pro povzbuzení - tu lze narazit i na celé hodiny, kdy ani nekápne. Přesně takový letní den jsme tu zažili při naší červencové cestě s kamerou. Obloha byla temná, mořský záliv se po ní opičil, ale celé tři hodiny zbývaly do dešťových kapek. Tak tu požehnanou dobu využijme a rychle se vypravme za krásami druhého největšího města Norska (má zhruba čtvrt miliónu obyvatel).

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bergen

Procházka to nebude příliš dlouhá - nikoliv kvůli meteorologické situaci, ale pro fakt, že hlavní turistická lákadla jsou poskládána vedle sebe na relativně malém prostoru. Ocitli jsme se na konci přístavní zátoky Vågen, v místech, která patří zdejšímu rybímu trhu. Pár pohledů na lososí, tresčí atd. nabídku a jdeme dál. Slaný vzduch a pohled na klidnou hladinu obsazenou velkými a ještě většími loděmi nás bude provázet celou cestu.

Po vysloveně jen pár krocích jsme již na severním břehu zátoky, na nábřeží Bryggen, a tudíž přímo v epicentru starého, historického Bergenu. Těsně namačkány tu vedle sebe stojí staré hanzovní domky z počátku 18. století. Jejich pastelové barvy září i pod chmurnou oblohou. Kdysi se jednalo o skladiště, dnes jsou tytéž objekty reprezentanty vyhlášené restaurační lokality. Nepřekvapí, že domky jsou na seznamu kulturních památek UNESCO.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bergen, nábřeží Bryggen

Snad ještě větším zážitkem, než jaký skýtá pohled z nábřeží, je, když mezi domky vkročíte. Uzounká ulička, celodřevěný chodníček (místo dlažby tu pod nohama máte fošny) vás vede mezi domy, okna, schodišťátka, když se otočíte, je to, jako kdybyste hleděli na nábřeží obráceným koncem dalekohledu.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bergen, ulička mezi domy na nábřeží Bryggen

Čeká nás dalších pár kroků západním směrem. Kromě těch úplně největších kotvících lodí nás zve vysoká hranatá stavba - Rosenkratzova věž. Reprezentační obytné sídlo z roku 1560 patří k areálu pevnosti a hradu Bergenhus. Je otevřeno, jdeme dovnitř.

Temná žula, jež je pevnosti základním stavebním materiálem, tu byla do podoby obranných objektů navršena již v roce 1247. Součástí pevnosti je i slavnostní sál krále Håkona, hostil už nejednu významnou státní ceremonii. V polovině sedmdesátých let minulého století prošla pevnost zásadní opravou - na konci druhé světové války byla totiž vážně poškozena. Současná podoba je svého druhu slavnostní, dojem posiluje i přilehlý park s výhledy mořskými i horskými.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Bergen, hrad a pevnost Bergenhus

Na jihovýchodním konci nábřežní ulice Bryggen stojí za návštěvu Hanzovní muzeum, jež se - jak ostatně vyplývá už z jeho názvu - specializuje na dějiny hanzovního obchodu. O kousek dál procházející se turista narazí na dolní stanici lanovky, která ho - zvláště pokud je lepší počasí (a i tady se občas urodí dokonalé) - vyveze na místo se skvělým výhledem. Ocitne se tak 320 metrů nad městem i zátokou.

K vidění je tu ještě mj. divadlo, několik kostelů, Akvárium - a především pozoruhodně klidná atmosféra severského města. Tak si ji někdy užijte. A deštník pro jistotu s sebou...

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám