Hlavní obsah

Když počasí čaruje v národním parku

Novinky, Klára Fischleinová

Hříčka počasí a jednotlivých ročních období zaujala v americkém Yosemitském národním parku mladého fotografa z Kalifornie. Úchvatné snímky přenášejí jeho jedinečný zážitek na každého, kdo si je prohlédne. Spojení přírody a nevyzpytatelné proměnlivosti počasí vytvořilo neopakovatelné obrazy.

Foto: Profimedia.cz

Barvy duhy zpestří i nudné kamenné stěny skal.

Článek

Vyhlášený Yosemitský národní park zabírá více než 3000 čtverečních kilometrů na území střední Kalifornie. Velkým lákadlem je tu například Yosemitský vodopád, se svými 739 metry největší v celé Severní Americe.

Foto: Profimedia.cz

Hromy a blesky vypadají na tomto snímku jako knižní ilustrace.

Horolezci, přijíždějící z různých částí světa, vyhledávají žulového velikána s názvem El Capitan. Ten dosahuje výšky 1095 metrů. Právě žulové skály a útvary jsou pro Yosemitský park typické. Stejně jako množství vodních ploch a vodopádů.

Foto: Profimedia.cz

Ledová zima přírodě Yosemitského parku sluší.

Neporušenou krajinnou scenérií parku se nechal uchvátit také sedmadvacetiletý Nolan Nitschke, kalifornský fotograf soustředící se především na přírodní motivy. Nitschke se do parku opakovaně vracel na dlouhé hodiny, aby vytvořil snímky ve správný čas na správném místě. Trpělivost se rozhodně vyplatila.

Foto: Profimedia.cz

Zamilované páry by si takový pohled nejlépe vychutnaly přímo v parku.

Na sérii Nitschkeho působivých fotografií je vidět, jak počasí Yosemitský park proměnilo v různých ročních obdobích jako mávnutím kouzelného proutku. Jednotlivé části chráněné přírody parku si lze prohlédnout v barevném spektru duhy, ve výhružném blýskání bouřky či v mírumilovných sněhových závějích.

Fotograf nezapomněl ani na romantické duše. V čase západu slunce vyfotografoval červánky, které kamenné masivy zahalují do teplých červenooranžových odstínů.

Zajímavost: Yosemitský park je protkán zhruba 1300 kilometry turistických cest a více než 500 kilometry silnic.

Yosemitský park v číslech

Národním parkem byl prohlášen už v roce 1890.

Nadmořská výška parku se pohybuje mezi 600 až 4000 metry.

Ze San Franciska trvá cesta automobilem do parku přibližně 3,5 hodiny, z Los Angeles téměř dvojnásobek.

Ročně navštíví Yosemitský národní park asi 3,5 miliónu turistů.

Jedním z míst, na něž cestovatelé v parku míří, je Yosemitský vodopád. Jeho horní část měří 425, dolní 97 metrů. Společně s kaskádami dosahuje délky 739 metrů.

Další oblíbenou turistickou zastávkou bývá žulový útvar Half Dome vysoký úctyhodných 1450 metrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám