Hlavní obsah

Karibský ostrov zasypaly bomby. Teď se mění na exotickou destinaci

Novinky, mšv

Malý ostrov Vieques východně od Portorika má za sebou pohnutou minulost. Zelený ráj v Karibiku totiž přes 70 let sloužil jako vojenská zóna pro bombová cvičení amerického námořnictva. Po dlouhá léta byl tedy nepřístupný veřejnosti, což se nyní pomalu, ale jistě mění. Krásy ostrova totiž začínají objevovat turisté, pro které se stává novou exotickou destinací.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov Vieques se pomalu stává turistickým letoviskemVideo: AP

 
Článek

I přes nepěknou minulost se dají na ostrově najít pláže s jemným bílým pískem, pobřeží omývá průzračná tyrkysová voda. Dále ve vnitrozemí se ovšem dodnes nacházejí desítky nevybuchlých leteckých pum a další munice.

Opačná část ostrova ale zůstala nedotčena, včetně rozsáhlého lesa, který je domovem zhruba 170 druhů ptáků, nebo pláží, na kterých se vedle dalších živočichů vyskytují i karety obrovské.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z pláží ostrova Vieques

Program námořnictva byl ukončen v roce 2001, od té doby se americká vládní Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) snaží navrátit ostrovu původní panenskou podobu. Podle agentury se ale může v zemi nacházet ještě rtuť, olovo či napalm. Námořnictvo se snažilo všechny pozůstatky cvičení „uklidit“, aby byl ostrov bezpečnější nejen pro současné i budoucí turisty, ale také pro zhruba 10 000 rezidentů, kteří se na části ostrova usídlili.

Světla v moři

Mnoho aktivistů ovšem tvrdí, že chemikálie, které prosákly do půdy, značně zvyšují riziko rakoviny při dlouhodobém pobytu na ostrově. Čištění navíc zabere nejméně další dekádu, až dosud stálo více než 220 miliónů dolarů, v přepočtu zhruba 5,53 miliardy korun.

Nicméně ve střední části ostrova se už nacházejí hotely a turisté zjevně z pozůstatků vojenských cvičení příliš těžkou hlavu nemají. Stále nebezpečné zóny i nadále zůstávají obehnány plotem a výstražnými značkami.

Takzvaný Bio Bay obývá fytoplankton, který v noci svítí.

Na Vieques, který správou spadá pod hlavní ostrov Portorika, se lze dostat trajektem. Zdejší vody jsou ideální k potápění, nachází se zde také unikátní mořský záliv.

Ten obývá organismus známý coby bioluminiscenční fytoplankton, který po setmění rozehrává neuvěřitelnou světelnou hru. Jakkoli se však může zdát tento jev magický, fytoplankton může obsahovat toxické látky nebezpečné pro člověka. Turisty to ovšem od návštěvy ostrova neodrazuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám