Hlavní obsah

Kaple v obci Kámen láká po rekonstrukci první výletníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opravenou kapli Panny Marie Bolestné v obci Kámen na Pelhřimovsku si za první měsíc provozu prohlédlo asi 400 lidí. Oprava trvala tři roky a Kraj Vysočina, který kapli vlastní, za ni zaplatil 22 milionů korun. Slavnostního otevření se kaple dočkala 4. srpna.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Zrekonstruovaná památka je přístupná od července.

Článek

V kapli by se měly konat koncerty a jiné společenské akce, v případě zájmu církve i mše, tvrdí hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek. Kaple je široko daleko vyhlášená svými varhanami. Podle Ondřeje Hájka, ředitele Muzea Vysočiny Pelhřimov, které kapli spravuje, vznikla místní skříň varhan zřejmě po polovině 18. století.

Varhany stály původně v kostele svatého Jiří ve Věžné, když kostel dostal nové varhany, majitelé velkostatku a zámku Kámen v roce 1891 koupili původní nástroj a nechali jej osadit na kůr kaple Panny Marie Bolestné.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Varhany v kapli Panny Marie Bolestné

Součástí rekonstrukce, která začala v roce 2019, byla oprava exteriéru i interiéru kaple i oprava mobiliáře. U varhan bylo třeba nechat vyrobit některé jeho poničené části. Replikou je prospektová píšťalnice, protože původní zcela zničil červotoč.

Kaple Panny Marie Bolestné byla postavena majiteli panství a hradu Kámen ve druhé polovině 17. století jako rodinná hrobka. Majitele hradu a stavebníka kaple Jana Krištofa Malovce z Malovic v kryptě pohřbili jako prvního.

Obnova poutního areálu v Horní Polici pokračuje

Tipy na výlety

Ostatky v kapli zatím nejsou

Ostatky 12 lidí vyzvednuté před opravou z hrobky jsou zatím podle krajské mluvčí Jitky Svatošové uložené v Muzeu Vysočiny Jihlava, kde se dokončuje zpracování nálezů z průzkumu hrobky. Do hrobky budou pietně uloženy na podzim, zatím jsou v kryptě jen prázdné schránky se štítky s daty a jmény zemřelých.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Slavnostní otevření zrekonstruované kaple Panny Marie Bolestné proběhlo 4. srpna.

„Hrobka nebude nikdy přístupná, znemožňuje to způsob uložení rakví a zároveň není nikterak atraktivní,” řekla Svatošová. Hrobka má asi 21 čtverečních metrů, jen udusanou hliněnou podlahu a valenou klenbu, není nijak zdobená.

Kraj Vysočina získal kapli od církve v roce 2017. Spravuje ji pelhřimovské muzeum stejně jako nedaleký hrad Kámen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám