Hlavní obsah

Kameny u Lemberku považují lidé za zázračné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jablonné v Podještědí (Liberecko)

Prošlapaná cesta v lesíku mezi zámkem Lemberk a Janovicemi v Podještědí vede k oblíbenému komplexu velkých kamenů zasazených do země, přestože místo není zaneseno na mapě a nepatří mezi pamětihodnosti, těší se velké oblibě. Někteří lidé věří, že kameny vyzařují mocnou energii, a poutníci k nim chodí čerpat sílu.

Foto: Fiala Břetislav, ČTK

V lesíku u polní cesty mezi zámkem Lemberk a Janovicemi v Podještědí se nachází komplex velkých kamenů zasazených do země. Někteří lidé věří tomu, že vyzařují mocnou energii, a poutníci k nim chodí čerpat sílu.

Článek

I když se traduje, že obří kameny jsou nedávno objevenou keltskou svatyní, ve skutečnosti však žádnou výjimečnou historii nemají. V roce 1991 si je tam nechal během sochařského sympozia na zámku Lemberk přivézt z lomu v Polevsku akademický sochař Jiří Beránek a pomocí jeřábu je pak v rokli někdejší pískovny rozmístil. Čedičové kamenné pilíře lemují také klikatou pěšinku k menhirům.

Foto: Fiala Břetislav, ČTK

Potřeba vztyčovat nebo přemisťovat velké kameny provází lidi odpradávna. V Evropě je nejvíc menhirů asi ve francouzské Bretani a v Británii.

"Cesta má dvojí prohnutí symbolizující linii hada, jednadvacet kamenů v kruhu znázorňuje setkávání starých kultur a civilizací," upřesnil Beránek. Sousoší podle něj nikdy nebylo kompletní, chyběly v něm ještě dva sloupy z leštěné žuly, které měly vyjadřovat časovou smyčku. "Tedy to, že čas je relativní a může plynout i obráceně," dodal autor, který dal svému dílu název Bezčasí.

Jakub Kaše, který umělecká sympozia na Lemberku jako jednu z doprovodných akcí proti těžbě na Tlustci v 90. letech pořádal, říká, že místo si oblíbili i léčitelé a šarlatáni. "Někdy k němu míří celé skupiny lidí a pořádají tam ozdravné obřady a rituály. Údajně také přisoudili každému kamenu schopnost dávat energii jinému orgánu lidského těla," poznamenal Kaše.

Foto: Fiala Břetislav, ČTK

Někteří lidé věří tomu, že vyzařují mocnou energii, a poutníci k nim chodí čerpat sílu.

Zvláštní silové působení tam ale prý našli i astrologové. Někdejší místní učitel Jaroslav Oplt zase vzpomíná na Vyznavače Slunce, kteří se ke kamenům vydali.

Lidé zarputile věří v magii kamenů

Na mystické místo se často ptají i návštěvníci zámku Lemberk. "Když jim řekneme, že nemají vlastně žádnou bohatou minulost, ani nám nevěří a přou se s námi, že neznáme okolí," podotkla průvodkyně Šárka Procházková.

Potřeba vztyčovat nebo přemisťovat velké kameny provází lidi odpradávna. V Evropě je nejvíc menhirů asi ve francouzské Bretani a v Británii. Proslulé jsou kamenné řady v Carnaku nebo anglický Stonehenge. Na Britských ostrovech je vžitá teorie, že kameny tvoří neviditelné linie, které spojují významné energetické body v krajině. Někteří lidé prý mají schopnost působení těchto sil vnímat, podobně jako proutkaři umějí najít vodu. V Čechách jsou menhiry spojovány s pohanstvím.

Hrálo se zde i divadlo

Ke kamenům u Lemberku chodí i herec libereckého divadla F. X. Šaldy Václav Helšus, který má nedaleko v Markvarticích chalupu. Jednou tam dokonce uspořádal divadelní představení Hádání o mistra Jana. Bylo podle něj tisíckrát lepší než na stálé divadelní scéně.

Foto: Fiala Břetislav, ČTK

Na mystické místo se často ptají i návštěvníci zámku Lemberk.

Energii u kamenů Helšus ale nehledá, chodí k nim jen tak rozjímat, někdy si vyleze na jeden z nich a pozoruje přírodu. "Viděl jsem tam zajíce a jezevce a taky tam rostou houby. Je to jedno z míst, kde se cítím dobře," řekl.

Kaše chce v příštím roce uspořádat výstavu, která připomene sochařská díla vytvořená při sympoziích. "Bude zvlášť aktuální, protože těžaři chtějí obnovit těžbu na Tlustci," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Stonehenge znovu pod lupou vědců

Kdy vůbec vzniklo? A proč? Ani na tak jednoduché otázky neexistuje u britského Stonehenge jednoznačná odpověď. Nyní však britští archeologové věří,...

Výběr článků

Načítám