Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za paní Zimou do Prachatic, s ornitology na břeh Vltavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předvánoční čas se krátí, a tak přibývá tematických akcí. Ve víkendové nabídce je proto řada speciálních výstav a tematických prohlídek spojených s dárky, Vánoci a tradicemi. Vydat se ale můžete například i za zvířátky.

Foto: Profimedia.cz

Velké náměstí v Prachaticích

Článek
Praha

Adventní trh na Novoměstské radnici

Trh na téma Česká hračka a řemeslo navštivte o víkendu na Novoměstské radnici od 10:00 do 18:00. Nakoupíte u českých výrobců hraček a uvidíte řemesla. Připraveny budou herny, tvořivé dílny, dětské pěvecké soubory, divadlo i kouzelník. Více čtěte zde.

Putování za Ježíškem v Čakovicích

Pohádkové dobrodružství pro všechny děti je připraveno na sobotu. Od 13:00 do 16:00 je potěší program s herci v kostýmech. Ti budou představovat postavy z Betléma, které se vypravily pozdravit Ježíška. Děti budou cestou absolvovat překážky. Startuje se u Kostela sv. Remigia.

Do Zoo Praha za ornitology

V sobotu se od 8:30 můžete v pražské zoologické zahradě vydat za poznáním do říše opeřenců společně s ornitology. Dozvíte se, které ptáky uvidíte v zimě kolem Vltavy. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Valdštejnské Vánoce v Mnichově Hradišti

V sobotu se na náměstí můžete těšit na vánoční jarmark. Jedná se o obdobu tradičních Valdštejnských Vánoc, které se letos z důvodu rekonstrukce nekonají v zámecké zahradě. Mezi 10:00 a 17:00 se těšte na hudbu, tanec, divadlo, jarmark, projížďky v kočáře nebo živý betlém. Harmonogram akce naleznete zde.

Vánoce v hornickém domku v Příbrami

V adventním období tradičně Hornické muzeum nabízí dvě speciální akce – Vánoce v hornickém domku a Štědrovečerní šichta v Prokopské štole. Uvidíte tradiční hornické obydlí s vánoční výzdobou a s ukázkami původních zvyků a rukodělné tvorby. Jízda důlním vláčkem potěší děti. Otevřeno bude o víkendu od 10:00 do 17:00. V neděli ve 14:00 vystoupí skupina Koledníci. Více se dozvíte zde.

Živý Betlém na Berchtoldu

Hotel zámek Berchtold zve v neděli na tradiční divadelní představení Živý Betlém, příběh zrození malého Ježíška. Představení budou připravena od 12:00 do 16:00. Každou hodinu v celou proběhne 15 minutové představení biblického příběhu za doprovodu ZUŠ Velké Popovice. Výtěžek ze vstupného bude použit na charitativní účely. Více čtěte zde.

Jihomoravský kraj

Vánoce na Pernštejně

Hrad Pernštejn v době adventní otevře své nádvoří, kapli a sýpku. Součástí programu je nabídka teplého občerstvení, drobných dárků, vystoupení dětských souborů a Ježíškova dílna pro šikovné ruce. Akcí Vánoce na Pernštejně se s vámi hrad pro letošní rok rozloučí. Více zde.

Brněnské Vánoce

Vánoce v jihomoravské metropoli nabízejí spoustu zábavy. Na náměstí Svobody si můžete „ulovit“ vánoční skleněnky, děti nadchne vánoční vláček, promítání večerníčků i soutěže. Na Staré radnici jsou každý víkend připraveny vánoční dílny. V sobotu vystoupí mažoretky a folklórní soubory, otevřena bude vánoční burza minerálů. V neděli vás čeká vyhlášení dětské talentové soutěže. Do programu nahlédněte zde.

Jihočeský kraj

Zimní sezóna ve Skiareálu Lipno

V sobotu se uskuteční slavnostní zahájení sezóny. Od 9:00 se můžete těšit na otevření sezóny spojené s požehnáním nových sjezdovek nebo na ukázky výuky lyžařské školy zdarma. Chybět nebude mazání lyží, pohádka a koncert. Více naleznete zde.

Příjezd paní Zimy do Prachatic

Třetí adventní neděli se bude na Velkém náměstí od 9:00 konat vánoční tržiště, na které dorazí v 15:00 také paní Zima. Děti potěší v 14:30 průvod zvířátek. Dále je pro ně připravena diskotéka a klauniáda v Národním domě. Od 19.00 vystoupí v prachatickém divadle Kamil Střihavka. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční výstava vláčků v Červeném Kostelci

Modelářské centrum ČS pořádá 3. ročník vánoční výstavy vláčků. Koná se na stříbrnou sobotu a neděli v prostorách 1. stupně základní školy V. Hejny od 9:00 do 17:00. Pro nejmenší bude k dispozici hrací stolek s dřevěnou vláčkodráhou. Výstavu doplní nabídka modelářských potřeb, dřevěných vláčků a formiček na cukroví. Více hledejte zde.

Vánoce ve skanzenu Krňovice

Přijďte se podívat o víkendu do Podorlického skanzenu v Třebechovicích pod Orebem, jak prožívali Vánoce naši předkové. V rámci programu se můžete těšit na tvůrčí dílny nebo ochutnávky tradičních vánočních pokrmů. Akce se koná po oba dny od 10:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Pardubický kraj

Adventní trh v Litomyšli

V dolní části Smetanova náměstí bude v sobotu od 8:00 do 16:00 probíhat vánoční trh. Obdivovat můžete umění řemeslníků a jejich výrobky si také zakoupit. Nebudou chybět svíčky, košíky, slaměné ozdoby, perníky, medy a mnoho dalšího vánočního zboží. Na pódiu u pomníku bude probíhat kulturní hudební program. Více se dozvíte zde.

Vánoční výstava v Letohradě

Městské muzeum zve do 18. prosince na vánoční výstavu Pod stromečkem samé hračky. Děti tu uvidí historické hračky a adventní kalendáře. Můžete nakoupit i perníčky, svíčky, ozdoby, vánoční dekorace a keramiku. V sobotu je výstava otevřena od 8:00 do 11:00. Více zde.

Karlovarský kraj

Výstava medvídků v Ostrově

Vánoční výstava v klášterním areálu vám ukáže medvědy a medvídky různých barev i velikostí a zasvětí vás do jejich historie coby vánoční hračky. Chybět nebudou ani tradiční betlémy. Přijďte na výstavu od 9:30 do 12:30 a od 13:00 do 17:30. Více hledejte zde.

Vánoční trhy na statku Bernard

V neděli od 11:00 do 18:00 můžete navštívit tradiční vánoční trhy v Královském Poříčí, jejichž součástí bude výstava betlémů, řemeslný jarmark nebo dílničky pro děti. Uvidíte také peklo s čerty, ochutnáte vánoční dobroty a děti se pobaví při vánočním soutěžení. Více zde.

Liberecký kraj

Skleněné vánoční ozdoby v Jablonci

Pod názvem Glass X Mass najdou návštěvníci Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou v prostorách Galerie Belveder skleněné vánoční ozdoby. Prohlédnete si ozdoby tvořené pro zahraniční trhy. O víkendu přijďte mezi 13:00 a 17:00. Vše se dozvíte zde.

Adventní sklářské trhy v Heřmanicích

V sobotu vás zveme do sklářského ateliéru nedaleko Frýdlantu, kde se můžete těšit na exkluzivní skleněné zboží. Uvidíte vznik skleněných výrobků a ruční tvarování skla, prohlídku sklárny, vystoupení a výstavu betlému. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Vánoce v Zoo Olomouc

Přijďte v sobotu od 11:00 do 15:00 načerpat vánoční atmosféru do zoologické zahrady. Užijete si vánoční dílny, tóny koled a vůni purpury. Děti napíší Ježíškovi, vyrobí si dárky, chybět nebudou ani oblíbené ovečky z rouna a krmení vlků. Více čtěte zde.

Vánoční víkend v ruční papírně Velké Losiny

O víkendu se nechte pozvat na tradiční vánoční jarmark s doprovodným programem a spoustou radovánek. V sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli od 9:00 do 17:00 budou připraveny tvůrčí dílny, soutěže a atrakce pro děti. Program najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Strojení stromečků v Zoo Ostrava

V sobotu od 10:00 do 13:00 vás zve ZOO na předvánoční akci. Od 10:00 se budou zpívat koledy u živého betléma s následným zdobením stromečku. Od 11:00 do 13:00 budou ve výukovém centru probíhat medové aktivity. Těšit se můžete na zdobení perníčků nebo výrobu svíček ze včelího vosku. Více si přečtěte zde.

Vánoční trhy v Opavě

Vánoční jarmark bude do 23. prosince probíhat na ostravském Horním náměstí. Můžete si prohlédnout stánky s občerstvením a s tradičními výrobky na 40 pultech. V sobotu i v neděli se těšte vždy na dva koncerty. Do programu nahlédněte zde.

Plzeňský kraj

Advent v Zoo Plzeň

Adventní čas můžete strávit i v plzeňské zoo. Třetí adventní sobota bude v hospodě na Lüftnerce patřit od 14:00 vánočnímu cukroví. Na adventní podvečerní procházku vánočně vyzdobenou zoo se můžete těšit 21. prosince, stejně jako na živý betlém. Více hledejte zde.

Vánoční trhy v Plzni

Na vánočních charitativních trzích v Koterově si budete moci od 12:30 do 18:00 zakoupit ručně vyráběné ozdoby a dekorace za doprovodu dětských pěveckých a tanečních souborů. V areálu hasičské zbrojnice na Koterovské návsi nebude chybět občerstvení. Více zde.

Ústecký kraj

Vánoce ve skanzenu Zubrnice

Vánoce ve skanzenu nedaleko Ústí nad Labem jsou připraveny na tento víkend od 9:00 do 16:00. Uvidíte ukázky lidových zvyků, výrobu vánočních ozdob, tradiční řemeslný trh a pečení vánoček. Koncerty budou připraveny v kostele sv. Maří Magdalény a v historické škole. Více se dočtete zde.

Vánoce na zámku Ploskovice

Předměty s vánoční tématikou si můžete zakoupit na prodejní výstavě, která se koná od středy do pátku od 10:00 do 16:00, o víkendu od 10:00 do 18:00 ve vestibulu zámku. V sobotu a v neděli budou zároveň připraveny kostýmované prohlídky s tematikou vánočních svátků ve slavnostně vyzdobených zámeckých interiérech. Více naleznete zde.

Vysočina

Výstava v Balinách

Kouzelný svět dětí představuje místní výrobce hraček a chráněné dílny, které se věnují tvorbě hraček. Pro děti budou připraveny herní koutky a tvořivé dílny. Výstava je otevřena o víkendech od 10:00 do 17:00, v neděli vás navíc čeká jarmark. Přijít můžete do budovy Chaloupek u Velkého Meziříčí do 11. ledna 2015. Více čtěte zde.

Pohádky v Pelhřimově

Loutkové představení pro nejmenší diváky bude připraveno v sobotu. Děti se mohou na Malé scéně Kulturního domu Máj těšit na pohádky Čertova kniha a Sněhulák Pajdulák. Od 15:00 hraje Loutkoherecká skupina Rolnička Pelhřimov. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark v Rožnově pod Radhoštěm

V areálech Dřevěného městečka a Valašské dědiny se v sobotu od 10:00 do 16:00 koná vánoční jarmark. Připraveny jsou vánoční dárky z dílny lidových výrobců, koledování, obchůzky lucek a čertů, draní peří a nabídka vánočních pokrmů. Více zde.

Staročeské Vánoce v Kroměříži

V Muzeu Kroměřížska budou mít děti možnost prožít si vánoční přípravy a Štědrý den na vlastní kůži. Program mohou po objednání do 19. prosince využít děti z MŠ a I. stupně ZŠ. Více si přečtěte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám