Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za masopustními radovánkami či na zimní exkurze

Novinky, dov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve velkých městech nám již oslavy masopustu zní poněkud cize - ovšem tento zimní svátek před obdobím půstu pořád žije v českých srdcích a přesvědčit se o tom můžete tento víkend hned v několika koutech republiky. Kromě masopustních oslav vás mezi 11. a 12. únorem čekají zimní exkurze zámky a kláštery, zimní víceboj nebo plavba Dalešickou přehradou.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se s dětmi oslavit masopust. Ilustrační foto

Článek
Praha

Pohádková neděle v Kyjích

Upravenou verzi klasické pohádky O Dlouhém, Širokém a Bystrozrakém budete moct za doprovodu kytary, akordeónu a dobré nálady Divadla 100 opic vidět se svými dětmi v KD Kyje od 15:00. Lístky lze zakoupit hodinu před představením, raději si ale předem zarezervujte místa. Více informací najdete zde. 

Výstava koček

Po celý víkend můžete v hotelu Diplomat obdivovat až 150 ušlechtilých koček z téměř 30 plemen z celého světa. Výstava slibuje i doprovodný program s přednáškami pro veřejnost a chovatele, i naučný program určený pro děti a mládež. Více informací najdete zde.

Ryby a rybičky, výstava akvaristiky

Na Pankráci bude neděle patřit rybičkám. Jejich výstavu s burzou najdete v první jazykové základní škole v Horáčkově ulici mezi 8:30 a 11:30 a kromě akvarijních rybek si s sebou domů můžete odnést rostlinky přímo od pěstitelů, akvaristickou keramiku a další vybavení. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Zimní prohlídky zámku Mělník

Zámek Mělník je otevřen návštěvníkům i v zimě, a to každý den od 9:30 do 17:00. Od dominanty města Mělníka, která stojí na původním místě slovanského hradiště, je překrásný výhled na soutok Labe a Vltavy, horu Říp a vinici svaté Ludmily. V raném středověku bylo hradiště přestavěno na hrad určený pro vdovy českých knížat a králů a dodnes jsou na něm patrné románské, gotické, renesanční a barokní prvky. Více informací k prohlídkám najdete zde.

Karneval

Největší kladenský karneval se tuto neděli koná v Domě kultury Kladno - Sitná a zve všechny děti v maskách i s jejich rodiči na zábavný program plný tance, vystoupení a soutěží. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Hračkofest

Již čtvrtý ročník festivalu deskovek pro děti, studenty i dospěláky proběhne tuto neděli 12. února v kulturním domě města Soběslav. Na místě kromě kopce her pro všechny věkové kategorie najdete také domácí občerstvení. Festival je otevřen od 10:00 od 22:00. více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Jarní prázdniny na koních

Od neděle 12. února na rodinném Ranči v údolí v Černošíně začíná týden jarních prázdnin, které mohou vaše děti strávit ve společnosti 16 různých koní a zkušených vedoucích. V průběhu celodenního programu se děti naučí, jak správně pečovat o koníky a užijí si s nimi projížďku po okolí. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Zimní prohlídky kláštera Teplá

Klášter Teplá a jeho nově zrekonstruované části jsou v průběhu února přístupné veřejnosti celý týden i o víkendu - v sobotu mezi 9:00 a 15:30 a v neděli od 11:00 do 15:30. Při prohlídce na vás bude čekat románsko-gotický kostel Zvěstování Páně, knihovna se 100 tisíci vzácných svazků nebo obrazárna s portréty všech opatů, kteří od 12. století klášter vedli. Více informací najdete zde.

Ústecký kraj

Exkurze na Bílinské kyselce

Světoznámá stáčírna lázeňských léčivých pramenů Bílinská kyselka se v sobotu 11. února otevře veřejnosti a od 11:00 nabídne exkurze do svých prostor. Knížecí lobkovické ředitelství zřídel Bílina jsou památkově chráněné budovy s vestavěným moderním provozem stáčení přírodních léčivých pramenů. Více informací k prohlídce najdete zde.

Liberecký kraj

Harcovský masopust

Tradiční masopustní veselice se bude konat tuto sobotu v domově Harcov Liberec. Nebudou chybět vepřové hody, sladké pečivo pečené v Harcově, živá hudba, průvod masek a hry pro děti. Areál pro návštěvníky otevře od 13:00 hodin. Více informací najdete zde.

Královéhradecký kraj

Cesta života

V Archeoparku pravěku Všestary odhalte tento víkend dlouhou minulost evoluce člověka plnou rizik. V poutavé expozici se děti i dospělí mohou seznámit s našimi předky - dozvědí se vše o výrobě kamenných nástrojů, jak si vykřesat oheň či vrhnout oštěpem. Více informací o výstavě najdete zde.

Pardubický kraj

Auto-moto-burza

Veteráni, auto-moto díly, starožitnosti a sběratelské kousky najdete tuto neděli ve Valech. Budete mít možnost si nejen prohlédnout krásná vozidla, ale nakoupit i nejrůznější spotřební zboží nebo i farmářské produkty. Burza se koná na ploše na pravé straně silnic směrem na obec Mělice a parkování pro návštěvníky je zdarma. Více informací najdete zde.

Vysočina

Zimní plavba na Dalešické přehradě

I tuto neděli si můžete užít výhled na krásnou zimní přírodu z paluby lodě Horácko. Od 13:00 hodin se 12. února vyráží na plavbu Dalešickou přehradou z přístaviště Kramolíně, tak nepropásněte svou plavbu - místa jsou omezená. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Zimní víceboj

Vyžeňte mráz z těla na sobotním zimním víceboji na Lukově. Tahle netradiční sportovní zábava je pořádána na počest hraběte Františka Seilerna, organizátora prvního lyžařského závodu na území České republiky. Čeká vás zápolení v netradičních sportovních disciplínách nebo i soutěž o nejlepší dobový kostým z doby konce 19. století. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

O včelách a lidech

Život včel a lidí představuje dětem interaktivní výstava v Památníku Adolfa Kašpara v Lošticích. O tom, jak vypadá práce včelaře, se děti dozví pomocí sbírkových předmětů, komiksů a her. Pro objednané skupiny dětí může být připraven doprovodný program. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

O pohár strašidýlka Razuláka

Ve skiareálu Razula tuto neděli navštivte lyžařské závody pro děti, které se pojedou ve třech věkových kategoriích na sjezdovce Horal. Malí závodníci mohou soutěžit o atraktivní ceny, startovné je zdarma - a čím více závodů se zúčastní, tím větší mají šanci zabodovat v celkovém hodnocení. Více informací o závodech najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Masopust Ostravice

Česká tradiční zábava čeká na hosty i v Ostravicích. Tuto sobotu propukne masopustní veselí v prostorách bývalé pily u vlakového nádraží. Obcí Ostravice se projde masopustní průvod masek, nepřijdete ani o zabijačkové pochoutky, muziku k tanci v podání lidových písniček od skupiny Klapeto a koncert swingové formace The JazzCake. Vstup na akci je zdarma. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám