Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za keltskými hrátkami s čerty a na jarmark zdobit kraslice

Novinky, Klára Fischleinová

Sezónu plesů a maškarních bálů pomalu střídají jarmarky, veletrhy a vítání jara. Více o velikonočních tradicích můžete přiučit své ratolesti například v Chebu či Pardubicích. Nevšedním zážitkem jistě bude výlet do hlubin podmořského světa v Tachově.

Foto: Archiv Parku Tři Věže

Některé atrakce jsou v putovním Parku Tři věže vyloženě pro zábavu, jiné mají vzdělávací charakter.

Článek
Praha

Lahůdky a sport na Petříně

Sobota bude na pražských Petřínských terasách patřit Švýcarskému dnu s Graubündenem. Program je plánovaný v čase 10:00 až 15:00, a to pro všechny generace. Na účastníky čeká malý dárek a ve 12:00 také oběd z graubündenských specialit. Tento den bude veskrze ve znamení sportu (a dobrého jídla). Vyzkoušet si tu můžete moderní nordic walking, po obědě zase e-biking (jízda na elektrokolech). K ochutnání tu budou švýcarské sýry, čokolády i vína. Více o akci hledejte zde.

Zbláznění do puzzlí

Puzzlemánie v sobotu zabaví děti i dospělé. Skládání puzzlí na čas totiž není vůbec hračka – alespoň ne v těžších úrovních. V letošním šestém ročníku vznikla dokonce také samostatná kategorie pro seniory. Akce se bude konat od 12:00 v nákupním centru Letňany. Více informací najdete zde.

Velikonoční výzdoba z dětských rukou

Dům dětí a mládeže Jižní město pořádá v sobotu kreativní dílnu pro děti, mládež i dospělé. Nechte své děti, aby letos připravily velikonoční výzdobu podle svého. V dílně se budou zdobit kraslice a vyrábět věnečky i přáníčka. Detaily akce čtěte zde.

Středočeský kraj

Rakovnický jarmark už od pátku

Velikonoční jarmark bude v Rakovníku zahájen už v pátek ve 12:00. V sobotu bude připraven pro návštěvníky od 9:00 do 16:00. Otevřená bude výtvarná dílna pro děti, prodejci nabídnou například řemeslné výrobky. Více o akci naleznete zde.

Sluníčkový karneval

Ani příchodem jara nekončí převlékání do kostýmu. Už tuto neděli klub Sluníčko v Kutné Hoře pořádá maškarní bál pro děti. Začíná ve 14:00, vstupné je dobrovolné. Na programu je mimo jiné také tombola. Bližší informace hledejte zde.

Jihočeský kraj

Třídenní trhy v Českých Budějovicích

Od čtvrtka do soboty potrvají trhy na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Někteří trhovci chystají dílny pro děti i ukázky lidových řemesel. Pochutnat si účastníci budou moci na perníčcích, medovině i domácích uzeninách. Více o trzích hledejte zde.

Plzeňský kraj

Potápění na suchu

Od pátku až do neděle potrvá v Tachově Mezinárodní potápěčský festival. Představeny budou fotografie, filmy i dětská tvorba. Okouzlující podmořský svět si může o víkendu prohlédnout opravdu každý – i bez odhodlání vydat se na chladné dno vodních ploch. Vezměte s sebou i malé dobrodruhy. Barvy a živočichové podvodního světa je jistě uchvátí. Vše o festivalu naleznete zde.

Karlovarský kraj

Atrakce pro děti i jejich rodiče

Od stanoviště ke stanovišti, od hraní k hádance, od učení k zábavě – takové kombinace nabízí interaktivní Park Tři věže, který v sobotu přicestuje do Chebu. Ve zdejším Františkánském klášteře bude od 10:00 do 16:00 připravený program pro celou rodinu. Třešničkou na dortu bude pro některé účastníky divadélko na Chebském hradu. Vše o akci čtěte zde.

Ústecký kraj

Hradní oslava jara v Litoměřicích

Nádvoří a vnitřní prostory Hradu Litoměřice v sobotu 23. března rozkvetou jarem. Už podruhé se tu od 10:00 do 17:00 bude konat Jaroslavení. Vstup na akci je zdarma, zabaví se celá rodina. Na programu budou praktické ukázky zdobení kraslic i pletení pomlázek z vrbového proutí. Jak jinak těsně před Velikonocemi. V rámci doprovodného programu čeká návštěvníky také chutné občerstvení včetně ochutnávek piv a vín pro dospělé účastníky.

Liberecký kraj

Sváteční program v muzeu

Dobrá nálada i tematický program bude v neděli odpoledne v Severočeském muzeu v Liberci. Chystá se tu velikonoční koledování spojené s pohádkami a výtvarnými dílnami. Blíže se na akci podívejte zde.

Královéhradecký kraj

Přivolání Velikonoc v Nové Pace

V neděli začne Nová Paka pomalu vítat Velikonoce a první jarní dny. Od 8:30 do 17:00 tu proběhne celodenní jarmark spojený nejen se zábavou a nákupy, ale také s dobrými skutky. V prodeji tady totiž budou mimo jiné také výtvory chráněné dílny handicapovaných. Akce je pod záštitou občanského sdružení Život bez bariér. Více o akci čtěte zde.

Svátky a tradice v zámeckém prostředí

Jak vypočítat termín velikonoc a odkdy se vůbec tento svátek slaví, se kromě dalšího dozví při prohlídce účastníci Velikonoc na zámku, které pořádá od soboty až do 1. dubna zámek Hrádek u Nechanic. Na akci lze zakoupit i výhodné rodinné vstupné. Více informací hledejte zde.

Pardubický kraj

Harmoniky, kraslice a divadlo

Tančit, hrát, zpívat i tvořit se bude na pardubickém jarmarku lidových řemesel. Pro děti bude připraveno kromě jiného také divadelní představení, fandům folku zahraje místní kapela Trdlo. Velikonoční veselí začne v neděli v 10:00 v areálu zámku. Vše o události čtěte zde.

Vysočina

Folklórní oslavy v Telči

Ve vítání jara, dodržování tradic, ani v přípravách na Velikonoce není Telč pozadu. I tady se se chystá březnové veselí, a to v sobotu od 14:00 na náměstí. Budou se zdobit perníčky, malovat kraslice a plést pomlázky. Přijďte si užít tradice. Více o akci najdete zde.

Jihomoravský kraj

Jarní vyhlídka s kuřátky a králíčky

Na Hlídce pod Špilberkem v Brně se od 16. března až do Velikonočního pondělí koná výstava představující lidové kroje, květinové dekorace i originálně ozdobené kraslice. Návštěvníci se dozvědí více o některých méně známých tradicích a děti jistě zaujmou živá kuřátka a králíčci. Denně (kromě pondělků) si sem můžete udělat výlet mezi 10:00 a 16:00. Nejkratší cesta sem vede z Husovy ulice směrem na hrad. Zhruba uprostřed kopce hledejte v parčíku s altánem žlutou budovu.

Olomoucký kraj

Michal z Kouzelné školy na cestách

Vtipálek Michal, kterého děti dobře znají z pořadu Kouzelná školka, dál cestuje po České republice. Tento týden potěší nejmenší diváky mimo jiné v Přerově, a to od 10:00 v kině Hvězda. Podrobněji najdete rozepsané Michalovy cesty zde.

Zlínský kraj

Připluje i Bečvoch

Vítání jara spojené se světovým dnem vody oslaví v sobotu vsetínští vodáci. V kostýmech otevřou řeku Bečvu a uvítají připlouvajícího Bečvocha okolo 10:30 před budovou lázní ve Vsetíně. Akce se účastní i malí vodáci, očekává se také příchod rodin s dětmi všech věkových kategorií. Vodácká událost proběhne již posedmnácté.

Moravskoslezský kraj

Čertovské hry světel

Na hradě Starý Jičín se v sobotu od 18:00 bude už potřetí konat Keltský Telegraf. Nic vám to neříká? V průběhu této tak trochu tajemné akce se vypravují čerti na vrcholky kopců a komunikují spolu pomocí světelných signálů. Sledovat tuto světelnou hru můžete, odkud chcete, třeba i z hradní hospůdky od hrnku teplého čaje. Více o akci čtěte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám