Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za Husity nebo na meruňkové pochoutky

Novinky, mšv

Červenec se přehoupnul do své druhé půlky a léto je v plném proudu. Víkendové odpoledne můžete strávit například s Husity na Vítkově, kde budete přihlížet historické bitvě. Nebo možná dáte přednost Meruňkobraní v Miroslavi, kde ochutnáte spoustu dobrot.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Meruňkobraní na jižní Moravě. Ilustrační foto

Článek
Praha

Husité na Vítkově

V sobotu obsadí pražský Vítkov Husité. V rámci 596. výročí od uskutečnění bitvy, se na stejném místě odehraje rekonstrukce slavného střetu mezi Husity a Křižáckými vojsky. Na návštěvníky čekají dále rytířské a šermířské souboje, vystoupení kejklířů, střílení z luků či loutkové divadlo. Hlad zažene dobová kuchyně. Vstup na akci je zdarma. Kompletní program akce zde.

Hasičská exkurze

Dorazte se s dětmi podívat na velmi speciální hasičskou exkurzi na pražském letišti. K vidění bude zvláštní technika, velkokapacitní auta Panther nebo návštěva polygonu, místnosti, kde hasiči absolvují pravidelné zátěžové testy s dýchací technikou. V poslední fázi exkurze nebude opomenuto ani samotné letiště. Začíná se o sobotní 9. hodině. Více zde.

Pohádka na nádraží

Známá pohádka Dlouhý, Široký a Bystrozraký se bude v sobotu hrát v nově otevřeném prostoru Nákladového nádraží Žižkov. Přijďte se s dětmi podívat na loutkové představení, které trvá hodinu, takže to vydrží i ti nejmenší. Vstupné je za 100 korun. Více informací zde.

Středočeský kraj

Středověk v podhradí

Vypravte se k troskám hradu Zlenice. O víkendu tam totiž ožije středověk. Těšit se můžete na ukázku historických řemesel, ale i na dobovou hudbu či kuchyň. Mnohá řemesla si můžete s dětmi sami vyzkoušet, ať už to bude předení, tkaní, kování či nýtování. Procházka minulostí vám jistě zpříjemní den. Více informací zde.

Do pohádky

Přijďte si užít sobotu odpoledne v přilehlých prostorách zámku Loučen. Na děti čeká pohádkový les a po jeho skončení spousta dalších aktivit. Kupříkladu malování na obličej, skákací hrad, soutěž ve cvrnkání kuliček a další. Občerstvení je zajištěno. Více zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti na mostě

Písecký most je jednou z hlavních dominant města, v sobotních podvečerních hodinách na něj zavítá královská návštěva. Sám Karel IV. Předvedou se tanečnice a kejklíři, dojde také na řinčení zbraní. Pokud vám z toho všeho vytráví, budete moct zahnat hlad i žízeň - třeba dobrým vínem. Další podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Večerní prohlídky

Třetí červencovou sobotou startují v Plzni tematické večerní prohlídky. Městem vás provede například středověký mudrc či dámy z vyšší společnosti. Akce potrvá až do 3. září a uskuteční se každou sobotu. Dozvíte se plno zajímavostí a zpříjemníte si večer procházkou. Více informací o jednotlivých prohlídkách najdete zde.

Karlovarský kraj

Prohlídka Kyselkou

Vydejte se v neděli na komentovanou prohlídku do Kyselky, abyste se dozvěděli, jak pokračuje záchrana areálu bývalých lázní. Projít trasu trvá 50 minut, bude možnost ochutnat vodu z Ottova pramene. Příjemnou vycházku jistě ocení i děti, v závěru prohlídky totiž na všechny čeká rozverná písnička Trpaslíci z Kyselky. Více informací zde.

Ústecký kraj

Hledání kovů

Staňte se hledačem pokladů, vyzbrojte se detektorem kovů a najděte v zemi stopy po minulosti. Úvodem se dozvíte něco o historii kraje, poté se naučíte pracovat s detektorem kovů a nakonec budete mít možnosti vyzkoušet si ho naostro. Najít můžete třeba vojenské metály či identifikační známky nebo staré mince. Sraz je v sobotu v litvínovském Štábu RICO. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Dětská prohlídka

O tom, že prohlídka nemusí být jen strohé přednášení historie, se můžete přesvědčit na speciální dětské prohlídce zámku Frýdlant. V několika místnostech můžete spatřit, jak se dřív žilo a hospodařilo, kromě toho si vaše ratolesti mohou vyzkoušet, jak pohodlně se sedí v královském křesle nebo si vzít do ruky meč. Bližší informace zde.

Královéhradecký kraj

Závod šlapacích vozítek

Šampionát Evropy šlapacích vozítek se uskuteční v sobotu v Hradci Králové. Diváci budou mít možnost už posedmé spatřit unikátní závody. A když děti přestane bavit na bizarní vozítka jen koukat, mohou si samy zazávodit ve šlapacích autíčkách, na koloběžkách či tříkolkách. Podrobnosti k akci se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Interaktivní pohádka

Víkend je čas odpočinku a pohádek. Ve Slatiňanech se můžete přijet podívat na interaktivní pohádku Zemská pečeť, která se hraje od 14:30 hodin. O čem představení je a další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Pohádka v amfitéatru

Na pohádku se rodiče s dětmi mohou těšit i v letním amfiteátru Pohádkové vesničky ve Sněžném. Hrát se bude představení Příběhy kočky Micky. Mimo to si můžete prohlédnout venkovní prostory vesničky a setkat se s pohádkovými bytostmi. Divadlo se hraje každou neděli. Více informací zde.

Jihomoravský kraj

Meruňkobraní

Pokud patříte mezi milovníky sladkého oranžové ovoce - meruněk, stavte se v sobotu v obci Miroslav. Čeká na vás plno dobrot, ale i ukázky lidových řemesel či průvod v dobových kostýmech. Akce se koná na náměstí Svobody. Více zde.

Olomoucký kraj

Vokohradí

Dorazte v sobotu na hrad Helfštýn na akci s názvem Vokohradí, oslavy na počet Petra Voka z Rožmberka. Čekají na vás kostýmované prohlídky nebo historické tance, vidět můžete i stále expozice v suterénních prostorách hradního paláce. Více informací hledejte zde.

Zlínský kraj

Den s vlaky

Kroměřížská dráha zve na svezení nostalgickými vlaky u příležitosti oslav 40 let příchodu motoráčku M152. Od 10:00 hodin spatříte v depu přehlídku mašinek, otevřeno bude mít i Muzeum Kroměřížské dráhy. Pokud máte rádi vlaky, zapište si do kalendáře sobotu. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Turnaj v lukostřelbě

Přijeďte se podívat do Slezských Rudoltic na třetí ročník Velkého lukostřeleckého turnaje, který se koná v areálu tamního zámku. Přihlásit se může kdokoli. Kromě lukostřelby bude k vidění rytířské klání, historický průvod či ukázka jezdeckých disciplín. K poslechu bude hrát středověká hudba. Začíná se přesně v poledne. Více informací o akci najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám