Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na pálení čarodějnic nebo historickou bitvu

Novinky, mšv

Přestože pálení čarodějnic připadá až na poslední dubnový den, konec zimy můžete oslavit na některých místech už o víkendu. V nabídce je ale i celá řada dalších akcí, vyrazit můžete na historickou bitvu, za myslivci do skanzenu nebo můžete dodatečně oslavit Den Země.

Foto: Profimedia.cz

Přihlížejte historické bitvě. Ilustrační foto

Článek
Praha

Bylinkový den

Národní zemědělské muzeum bude o víkendu hostit třetí ročník akce Bylinkový den. Dospělí se mohou těšit na přednášky, prodej sušených bylinek nebo přírodní kosmetiky, ale také na ochutnávky bylinkových jídel. Pro děti jsou nachystány nejrůznější tvůrčí workshopy a další aktivity. Více se dozvíte zde.

Libeňská pouť

Navštivte tradiční Libeňskou pouť, která se uskuteční v sobotu před kostelem sv. Vojtěcha. Těšit se můžete na klasické pouťové atrakce, ochuzeni ale nebudete ani o ukázky řemesel, jarmark a nejrůznější sladké i slané dobroty. V samotném kostele se budou konat také koncerty a komentované prohlídky. Více zde.

Pálení čarodějnic

Konec dubna patří pálení čarodějnic. S předstihem si ho můžete užít v neděli na Bílé Hoře. Zdaleka nepůjde jen o upálení inkriminované čarodějnice, součástí bude také kostýmovaný rej, takže nezapomeňte přijít v maskách. Pokud vyjde počasí, bude se také grilovat a opomenuto nebude ani opékání buřtů. Podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Festival historie

Jeden z největších historických festivalů u nás se o víkendu uskuteční v Libušíně. Návštěvníci se mohou těšit na tisícovky šermířů, kteří se utkají v masivní bitvě. Než ale vypukne, je připraven i další program, který čítá například prohlídku dobového tábora s průvodcem, několik menších bojů, ukázky řemesel či ukázky lovu s dravci. Na tržišti si budete zase moci prohlédnout a třeba i koupit nejrůznější zboží. Další informace zde.

Den v oboře

Navštivte o poslední dubnové sobotě oboru Žleby, kde budete moct s dětmi strávit příjemné i edukativní chvíle. Připravena je naučná trasa pro děti, letové ukázky dravců či hasičské techniky, také krmení bílých jelenů, lukostřelba a mnoho dalšího. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Památky dokořán

Na sobotu připadá další ročník akce Brány památek dokořán v Třeboni. Letos se můžete vydat do několika objektů a prozkoumáte jejich podzemní prostory. V nabídce jsou třeba třeboňský zámek, Dům přírody Třeboňska, Vratislavský dům, zaujmout by vás mohly i sklepy pivovaru Regent. Podrobnosti se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Zahájení sezony

V sobotu bude zahájena sezona v plzeňském West Parku. Vydejte se vstříc Divokému západu a poznejte původní obyvatele i dobyvatele. Při zábavném dni se budete moci proměnit v indiána, kovboje či zlatokopa, naučíte se střílet z luku, házet tomahavkem nebo lasem. Chybět nebudou ani speciality z Divokého západu. Podrobnosti zde.

Karlovarský kraj

Za obojživelníky

Udělejte si s dětmi naučnou procházku. Vydejte se na exkurzi do přírody, kde budete společně s odbornými průvodci poznávat obojživelníky přímo v terénu. Pokud vyjde počasí, dozvíte se také něco o jarních rostlinách. Sraz zájemců je na autobusové zastávce Odrava, Potočiště, nezapomeňte na dobrou obuv. Více informací zde.

Ústecký kraj

Myslivecký den

Navštivte skanzen Zubrnice, kde se uskuteční druhý ročník Mysliveckého dne. S dětmi se můžete v jeho rámci vypravit například na naučnou stezku za poznáváním zvěře a přírodnin, dozvíte se také něco o sokolnictví či kynologii. Nebudou chybět samozřejmě ani dobroty, zejména ty zvěřinové. Další informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Bitva u Liberce

V sobotu se uskuteční rekonstrukce Bitvy u Liberce z roku 1757. Akce v sobě spojuje zábavný i naučný program, kromě samotného souboje bude připravena dobová tržnice s nejrůznějšími výrobky i pochutinami. Prohlédnout si budete moci dobový vojenský tábor nebo historické zbraně. Podrobnosti zde.

Královéhradecký kraj

Den Země

Oslavte dodatečně Den Země, akci, která si klade za cíl vzdělat veřejnost v otázkách ekologie, udržitelnosti a podobně. Vyrazte s dětmi do Babiččina údolí, kde bude prezentována činnost chovatelů, řemeslníků, výrobců potravin a dalších. Součástí je prodejní jarmark, kde pořídíte nejrůznější výrobky, pro vaše ratolesti jsou přichystány různé tvůrčí a naučné dílničky. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Pálení čarodějnic

S předstihem můžete upálit čarodějnici na Dolní Moravě. Pro děti jsou připraveny zábavné aktivity, jako například soutěžní stanoviště s úkoly, tvořivá dílna nebo salon krásy. Nezapomeňte na masky, konat se bude přehlídka a nejhezčí maska bude odměněná. Po upálení čarodějnice se budou opékat špekáčky. Více zde.

Vysočina

Jak funguje příroda

Den Země můžete o víkendu dodatečně oslavit v areálu loveckého zámečku nad Novou Brtnicí. S dětmi se můžete podívat, jak funguje příroda, a jak ji lze chránit. Dozvíte se, jak se v Evropě přistupuje k ochraně krajiny, klimatu, ale také k odpadu či energetice. Součástí akce bude také jarmark s občerstvením i hudebními vystoupeními. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Historická vozidla

O víkendu se po roce opětovně otevřou depozitáře Technického muzea v Brně s automobilovou technikou. Návštěvníci areálu bývalých kasáren si budou moci prohlédnout historická vozidla, ať už autobusy nebo hasičská či vojenská auta. Pro děti je připraven doprovodný program. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Čarodějnice na hradě

Než se vrhnete do pálení čarodějnic, přijeďte se s nimi seznámit na hrad Bouzov. Kolik čarodějnic znáte z českých pohádek? Otestujte své znalosti na prohlídkové trase Hrad se představuje. Součástí akce bude také speciální čarodějnická dílna pro děti. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Setkání řezbářů

Vyrazte na zámek Přílepy, kde se o víkendu uskuteční řezbářské sympozium. Budete moci pozorovat řezbáře přímo při práci, mimo to jsou připraveny komentované prohlídky památky, aktivity pro děti, na neděli si pak divadelní soubor chystá pohádku o Červené Karkulce. Další informace zde.

Moravskoslezský kraj

Slet čarodějnic

Všechny čarodějnice jsou v sobotu zvány na hrad Hukvaldy. Kdo dorazí v kostýmu, má vstup zdarma. Těšit se můžete na zábavný program plný aktivit, vystoupí také skupina historického a scénického šermu, zhlédnete rovněž ukázky práva útrpného, samozřejmě nebude chybět soutěž o nejlepší čarodějnici. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám