Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do rytířského tábora nebo na sladké Borůvkobraní

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prázdniny jsou na samém začátku, nový školní rok je v nedohlednu a víkendových akcí nepřeberné množství. Pokud máte s létem spojené procházky lesem a sbírání borůvek, třeba by se vám líbilo Borůvkobraní v jihočeských Borovanech. Pokud toužíte po větší akci, ideální bude návštěva rytířského tábora v Jelením příkopu pod Pražským hradem.

Foto: Profimedia.cz

Jelení příkop ožije rytířskými slavnostmi. Ilustrační foto.

Článek
Praha

Rytířské slavnosti

O víkendu se Jelení příkop posune o několik stovek let do minulosti. Velké rytířské slavnosti představí návštěvníkům dobu Karla IV., k vidění budou klání a zápasy, prohlídka rytířského tábora nebo produkce dobové hudby. Akce má nejen pobavit, ale i poučit, dozvíte se tak i něco o útrpném právu. Na děti v táboře čekají úkoly se středověkou tematikou. Podrobnější informace zde.

Dobrodružství Smolíkových

Oblíbená rodina Smolíkových opět ožívá na prknech Studia DVA. Vezměte své ratolesti na dobrodružství s legendárními protagonisty, představení s písničkami je určené pro diváky od sedmi do sto sedmi let. V hlavních rolích Eva Holubová, Bob Klepl, Jana Stryková či Jan Meduna. Představení se hraje týden, v neděli od 18.00 hodin. Více zde.

Apoštolové na radnici

Vypravte se v neděli s dětmi na Staroměstskou radnici, abyste si mohli zblízka prohlédnout slavné apoštoly z orloje. Dozvíte se také něco o zasedání městské rady za královských časů. Během prohlídky čekají na děti úkoly a na závěr kvíz s odměnou. Začátek akce je ve 14.00 hodin. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Jízda parním vláčkem

Každou prázdninovou sobotu vyjede na svou cestu po trati Lužná u Rakovníka–Kolešovice parní vlak. Jízda trvá zhruba 50 minut a během cesty je možné se občerstvit v bufetovém voze. Po cestě je možné udělat si několik zastávek, například na výstavě historických drážních vozidel. Podrobný harmonogram najdete zde.

Narozeniny v labyrintu

Navštivte v sobotu zámek Loučeň, kde se budou konat 9. narozeniny tamních labyrintů. Oslava bude pěkně veselá, program zahájí rytířský turnaj, následovat budou dvě pohádky. Nebudou chybět ani soutěže a tancování a samozřejmě krájení narozeninového dortu. Více se o akci dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Borůvkobraní

Akce tak lahodná a modrá jako její název se bude konat po oba víkendové dny v Borovanech. Na rodiče čeká třeba soutěž v pojídání borůvkových knedlíků, koláčů nebo borůvková piva, pálenky či likéry. Na své si ovšem přijdou i děti, na ty čekají tvůrčí dílny – samozřejmě tematicky zaměřené na borůvky – nebo představení a soutěže, třeba v chytání borůvek do pusy. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Úterský jarmark

Město Úterý zve všechny návštěvníky na tradiční jarmark, který se uskuteční v sobotu od 10.00 hodin. Čeká vás trh tradičních řemesel, občerstvení nebo vystoupení skupiny historických tanců. Okolí obce je ideální na procházky, točila se tu například Zdivočelá země. Prozkoumejte malebné údolí Úterského potoka, a když vám vyhládne, stavte se na jarmarku. Více zde.

Karlovarský kraj

Noční hrad

Chcete si prohlédnout Horní hrad nedaleko Stráže nad Ohří v netradiční podobě? Tak co třeba navštívit noční prohlídku, která se koná od 20.00 hodin? Při cestě potemnělým hradem vás čeká několik zajímavých a poučných zastávek, kde se seznámíte s historií hradu. Závěrem uvidíte ohnivé divadlo. Více se o netradiční prohlídce dozvíte zde.

Ústecký kraj

Retroden

V sobotu se zámek Jílové na několik hodin vrátí do 50. až 80. let minulého století. Na děti čekají úsměvné retrohry, divadelní skeče Běh Emila Zátopka či Hippies versus Lidové milice, módní přehlídka a závěrem ohňová show. Přijďte s dětmi poznat a připomenout si různá období druhé půlky 20. století. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Večerní pohádky

Malí i velcí jsou zváni na zámek Horní Libchava. V podvečerních hodinách se v areálu odehrají prohlídky s princeznou, v 18.00 pak uvidíte malou předpohádku a poté pohádku O princi, který nechtěl nosit brýle. Akce se koná v sobotu. Více zde.

Královéhradecký kraj

Setkání s veterány

Pokud patříte mezi milovníky starých aut, motocyklů a kol, nenechte si ujít setkání veteránů v Krňovicích a dorazte v sobotu i s dětmi. Výstava má připomenout staré stroje všeho druhu, ale pozor, trvat bude pouze do 14.00 hodin, poté začnou vozidla odjíždět domů, skanzen zůstává otevřen i nadále. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Za středověkými řemesly

V neděli si na hradě Kunětická hora užijete den ve středověkém duchu. Čekají na vás nejlepší řemeslníci z celé České republiky, pro děti jsou připraveny tvůrčí dílny. Vyzkoušet si můžete malování na hedvábí, předení na kolovratu či lukostřelbu. V ceně vstupného na jarmark je také prohlídka hradu i nádvoří. Více informací naleznete zde.

Vysočina

Telčská Noc na Karlštejně

Kdo by neznal slavný muzikál Noc na Karlštejně skladatele Karla Svobody? Pokud ho máte rádi, budete mít možnost představení v podání Divadelního souboru Karla Čapka a SHŠ Hebrix zhlédnout na nádvoří zámku Telč. Vstupenky budou k dispozici před začátkem sobotního představení. Více zde.

Jihomoravský kraj

Odpoledne plné šermu

V krásném a okouzlujícím prostředí zahrady kláštera Rosa Coeli v Dolních Kounicích se uskuteční šermířské odpoledne. Uvidíte mnoho vystoupení, soubojů, hrát k tomu bude dobová hudba a připravena je i chutná kuchyně, aby návštěvníci nehladověli, a závěrem ohňová show. Akce se koná v sobotu od 13.00 hodin.

Olomoucký kraj

Bio slavnosti

Přijďte s dětmi ochutnat domácí kváskový chleba, profesionální pekaři vám poradí, jakou mouku zvolit a jak postupovat při přípravě a pečení v domácích podmínkách. Mimo to budou chuťové i čichové buňky vábit další bio potraviny, masové speciality, ale i veganská a vegetariánská jídla či zmrzliny. Více o akci, která se koná v sobotu ve Starém Městě pod Sněžníkem, najdete zde.

Zlínský kraj

Setkání řezbářů

Jubilejní 20. ročník setkání řezbářů se uskuteční ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm. Zvuk dlátek přivítá všechny, kteří tam v sobotu zavítají. Návštěvníci budou moct řezbářům koukat rovnou pod ruce a obdivovat rodící se díla. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Setkání s večerníčkem

Večerníček provází všechny na cestě dětstvím. Přijeďte se v sobotu setkat s pohádkovými postavičkami s ním spojenými na nádvoří hradu Starý Jičín. Připraven je bohatý program, různé soutěže, překážková dráha Krakonošova stezka, vaření s pejskem a kočičkou nebo třeba stavění komínu s Křemílkem a Vochomůrkou. Každé dítě obdrží navíc dárek a odnese si nezapomenutelné zážitky. Více informací zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám