Hlavní obsah

Kam o víkendu na lyže: Sněhu je dost, návštěvníků středisek ale ubylo

Většina horských středisek hlásí dobré sněhové podmínky, a tak lyžaři mohou bez obav vyrazit na sjezdovky. V Krkonoších, Krušných horách, na Šumavě a v Jeseníkách dokonce napadl nový sníh a v mnoha ski areálech lze lyžovat za nižší ceny. Jsou však i centra, která kvůli nedostatku sněhu provoz ukončila nebo omezila.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Většina lyžařských středisek v Česku hlásí výborné sněhové podmínky.

Článek

V Jeseníkách stále platí druhý lavinový stupeň z pětibodové stupnice. Podmínky pro lyžování jsou tam ale ideální, přesto jsou provozovatelé ski areálů zklamáni malým zájmem lyžařů.

Například v Koutech nad Desnou dokonce zvažují poslední lyžování v sezóně. Tradičně nejdéle tak vydrží sezóna na Ovčárně ve ski areálu Figura, kde je na některých místech až třímetrová vrstva sněhu.

Výška sněhové pokrývky ve střediscích Krkonoš a Orlických hor přesahuje místy metr a na běžkaře tam čeká na 60 kilometrů upravených stop. V Deštném pro návštěvníky připravili na sobotu 14. března tradiční slavnost Rampušák s ohňostrojem. Kvůli oslavám tam ale nebude večerní lyžování.

Všechna větší střediska jsou v provozu i v Ústeckém kraji. Na sjezdovkách v Krušných horách leží až 60 centimetrů sněhu a před víkendem tam upraví většinu běžeckých stop.

Sjezdovky a běžecké tratě jsou připraveny pro sportovce i v Karlovarském kraji. Sníh sice v minulých týdnech ztěžkl, ale v posledních dnech opět sněžilo. Střediska na Božím Daru a Klínovci tak mají přes 1,5 metru sněhu.

Dobré podmínky a levnější lyžování slibují největší střediska na jihu Čech. Na svazích v Nových Hutích leží až 60 centimetrů sněhu, na Kobyle až 90 centimetrů. Pokud neopadne zájem lidí a vydrží příznivé počasí, bude se podle správců areálů v jihočeské části Šumavy lyžovat minimálně do poloviny dubna.

Dostatek sněhu je i ve střediscích Pardubického kraji. Některé níže položené sjezdovky už ale musely provoz zastavit nebo omezit. Mimo provoz je například sjezdovka v Přívratu na Orlickoústecku. Dobré podmínky trvají v Dolní Moravě pod Králickým Sněžníkem, v Čenkovicích na Orlickoústecku a v Hlinsku na Chrudimsku.

Ve středních Čechách se už moc nelyžuje

Ve Středočeském kraji jsou v provozu už jen dva lyžařské areály, a to Ski Relax Monínec u Sedlce-Prčice a Chotouň u Prahy. Příbramský Padák bude otevřen jen od pátku do neděle.

Malý zájem je o lyžování na sjezdovkách na jižní Moravě. O víkendu ale ještě pojede vlek u Radějova na Hodonínsku a v Němčičkách na Břeclavsku v neděli 15. března ukončí sezonu maškarním karnevalem na lyžích. Lyžařů ubylo i v Olešnici na Blanensku, kde se vrstva sněhu snížila na 40 centimetrů. Sníh by tak měl ale vydržet ještě deset dní.

Na Vysočině lyžařská sezóna ještě ale neskončila. V provozu tam bude o víkendu nejméně pět skiareálů, například Šacberk na Jihlavsku, Křemešník na Pelhřimovsku a Harusův kopec u Nového Města na Moravě a Fajtův kopec u Velkého Meziříčí.

Ve Zlínském kraji zlepšil podmínky pro lyžování nový sníh. Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku hlásí až 70 centimetrů sněhu a sjezdovky i běžecké tratě jsou upravené. Návštěvníci si tam mohou v sobotu užít maškarní lyžování pro děti. Na své si lyžaři přijdou i na Pustevnách v Beskydech, v Hostýnských vrších a na Kohútce v Javorníkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám