Hlavní obsah

Jižní věž břeclavského zámku zachránili před zkázou

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostrém kontrastu se zbytkem zámku v Břeclavi je jeho jižní věž. Po opravě září novou fasádou. Zatím ale ještě bez oken, ta se mají dostat na řadu na jaře. A postupně má následovat obnova celého zámku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Opravený vrchol zámecké věže se po opravě vyloupl zpod lešení.

Článek

„Letošní rekonstrukcí jižní věže jsme zahájili tolik potřebné opravy zámku. Těm předcházel archeologický průzkum, který ukázal bohatou historii místa,“ uvedl starosta Svatopluk Pěček (ANO).

Město se do oprav pustilo z pohledu stavu věže doslova na poslední chvíli. Průzkum, spuštěný před zahájením prací po vztyčení lešení, ukázal, že hrozilo akutní nebezpečí pádu zdiva z horní části. „Rekonstrukci provázely problémy, které se bohužel u takových oprav vyskytují. Musely se například sundat věžice, které byly v dezolátním stavu a které bylo potřeba znovu odlít,“ dodal starosta.

O víkendech se otevřou některé hrady a zámky, včetně Hluboké a Lednice

Tipy na výlety

Když na věž vyrazili statici, začaly na radnici chodit nepříjemné zprávy. Zjistili, že zámecká věž je v havarijním stavu, betonové věžice i zdivo byly silně zvětralé a hrozily pádem. Přitom nádvoří zámku je poměrně exponované, mimo jiné tam míří turisté na vyhlídku z druhé zámecké věže. A v minulosti už kus věže spadl.

„Věž tvoří tambur a osm věžic. Jedna věžice spodního prstence se zřítila ve druhé půlce minulého století. Zjistili jsme, že poškození zdiva je tak rozsáhlé, že původně uvažovaná lokální výměna cihel není možná,“ řekl autor projektu, architekt Libor Foukal. Bylo nutné některé části rozebrat a postavit z nového materiálu.

Hledají finanční prostředky

Břeclavský zámek chce vedení města postupně opravit. Záleží na úspěchu v získávání dotací. Hradit rekonstrukci jen z vlastních prostředků je nad možnosti rozpočtu. Aktuálně z investice více než 5,5 milionu korun získala radnice 450 tisíc korun od ministerstva kultury. A pomýšlí na další cesty k financování opravy. „V lednu 2021 budou vyhlášeny dotační výzvy z takzvaných Norských fondů, kde se budeme ucházet o dotaci na obnovu části jižního křídla zámku,“ řekl starosta.

První část opravy věže skončila v listopadu. Na jaře se tam ale ještě řemeslníci vrátí, aby doplnili nová okna. Město zámek převzalo v devadesátých letech a snaží se jej postupně opravovat. Ještě v minulém století se zchátralá památka dočkala obnovy střechy, speciální injektáž měla zastavit vzlínání vlhkosti zdmi zámku.

Už v tomto tisíciletí město objednalo opravu, o které se dodnes vedou spory. Nabílené zdi zámku prý ukrývají zpevňující nástřik. Ten ovšem nepomohl vrcholkům věží, které byly v nejhorším stavu. Nejvyšší části zámku nebyly ošetřeny. Teď vedení města deklaruje odhodlání v opravě pokračovat.

„Koronavirová situace bohužel ovlivnila veškeré dění v zemi. Přesto věřím, že se nám bude jako doposud dařit po částech uvádět zámek do stavu, na který budou Břeclavané hrdí,“ dodal starosta.

Sváteční akce na zámcích letos nebudou

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám