Hlavní obsah

Jihoitalské město nemělo přežít svou dobu. Teď je na seznamu UNESCO

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skoro až na podpatku pomyslné italské boty leží městečko Alberobello. Jeho jméno by se dalo volně přeložit jako krásný strom. Oku lahodící rozhodně je, příjemnou přímořskou atmosféru dokreslují vápencově bílé domky, které jsou charakteristické jedním znakem - mají kuželovité střechy z opracovaných kamenů. Právě malebná architektura dostala Alberobello až na seznam UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Jihoitalské Alberobello je známé díky svým kuželovitým střechám.

Článek

Charakteristickým domkům se říká trulli, je pro ně typický právě kruhový půdorys a také to, že jsou postaveny bez malty. Alabastrově bílá omítka jen umocňuje jižanský ráz, který je znásobený horkým podnebím. Nicméně důvodem, proč se domy stavěly „narychlo” bez malty, je, aby mohly být rychle zbourané, město bylo totiž původně provizorní osadou.

V jednotném čísle se domek nazývá trullo, pokud ale mluvíme o vícero domcích, používá se plurál trulli.

Alberobello ale není samozřejmě jen o domcích trulli, ty se nacházejí pouze v jeho centru, ale je nesporné, že právě k nim míří největší davy turistů. Není divu, městečko je centrem této architektury, unikátních staveb zde najdeme na 1400.

Trullo je i kostel

Mnohé domky turisté nemusejí zkoumat pouze zvenčí, ale i zevnitř — prodávají se v nich většinou suvenýry, ale najde se tu i muzeum. Zajímavostí je, že nejenom malé stavby jsou postaveny v tomto stylu, v Alberobellu najdeme i velký trulli kostel zasvěcený svatému Antonínovi. Je sice vzdálen kruhovému půdorysu, ale jedna z jeho kopulí má tutéž kuželovitou střechu jako ostatní domky.

Foto: Profimedia.cz

Domky mohou návštěvníci prozkoumávat také zevnitř.

Trulli v Alberobellu pocházejí z druhé poloviny 16. století, ale například kostel sv. Antonína byl postaven až o nějakých 400 let později, paradoxně je tedy jednou z nejmladších staveb ve městě. Vzhledem k počtu čtvrtí, se turisté mohou v centru města ztratit na dlouhé hodiny. Malebné uličky a příjemný vzduch vanoucí od moře tvoří ten pravý koktejl letní dovolené.

Foto: Profimedia.cz

Domky byly původně provizorní, kostel ovšem vznikl až ve 20. století, také ve stylu trullo.

Alberobello se nachází v italské provincii Bari v kraji Apulie. Hlavní stejnojmenné město provincie odsud leží zhruba hodinu cesty autem. Bari leží hned u moře, je oblíbeným letoviskem a turistickým cílem, i pro svou jednoduchou jihoitalskou architekturu a zlaté písečné pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám