Hlavní obsah

Jihlavský kostel sv. Jakuba pustí návštěvníky pod střechu

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Po dva a čtvrt roku trvající opravě se veřejnosti otevře k návštěvám chrám sv. Jakuba Většího v Jihlavě. Charakteristická dominanta horácké metropole získala úctyhodný turistický cíl: jednou ze dvou prohlídkových tras je totiž obří prostor pod nově zrekonstruovanou střechou. Ta přitom budí úžas už jen při běžném pohledu z ulice.

Foto: Jana Pechová, Právo

Na návštěvníky čekají v prostorách krovu lávky. Labyrint trámů nad klenbami si nicméně říká o maximální kázeň.

Článek

„Když jsme vypsali výběrové řízení, zadávací dokumentaci si vyzvedlo devět firem. Na prohlídku místa přišly už jen tři. Odvahu přihlásit se nakonec měla jediná,“ nastínil vedoucí realizace projektu Norbert Dostál, o jak náročnou práci šlo.

Výsledek tendru byl úlevou: firma Báča z Poličky totiž patří v oboru ke skutečné špičce.

Všechna zhlaví, tedy místa styku hlavních trámů, byla totálně shnilá.
Norbert Dostál

O zajištění opravy havarijní střechy chrámu, který patří strahovským premonstrátům a je od roku 2008 národní kulturní památkou, se řád intenzivně snažil od roku 2004. Hlavní překážkou však byly peníze.

Než dospěli k páté žádosti o dotaci v pořadí, částka navíc nabobtnala: opakované průzkumy totiž postupně odhalily, jak špatně na tom kostelní „čepice“ opravdu je. Investice nakonec přesáhla 30 milionů korun, přes 25 milionů poskytla Evropa.

„Všechna zhlaví, tedy místa styku hlavních trámů, byla totálně shnilá,“ popsal Norbert Dostál stav krovu, důsledek špatné údržby a zatékání.

V ohromujícím dřevěném labyrintu přitom pod přísným dohledem památkářů muselo zůstat co nejvíc původního, takže se „protézovalo“, tedy po vyřezání skutečně havarijních částí se na jejich místa vkládaly nové celodřevěné spoje.

Zámecký park v Třeboni otevřel brány

Cestování

Práce na krovu, v němž kolmice od vazného trámu k hřebeni měří 20,5 metru a hřeben má délku dvojnásobnou, však nebyly jedinou částí rekonstrukce. Totální výměnu si vyžádala také krytina: barevné glazované bobrovky z roku 1904 se totiž ukázaly být zespodu degradované, a navíc visely na zrezivělých hřebících.

Dodavatele náhradní krytiny našli strahovští premonstráti až ve Slovinsku: blíž neobjevili nikoho, kdo by glazované tašky s potřebnými odstíny dokázal vyrobit. „Tašek je asi 82 tisíc v sedmi odstínech: dvou zelených a pěti hnědých,“ přiblížil Norbert Dostál.

Zahrada hradu Pernštejn se probouzí k životu

Cestování

Pokrývači se museli na střeše s plochou asi 2,5 tisíce metrů čtverečních a se sklonem 67,5 stupně (valbová část nad průčelím je ještě příkřejší, má sklon přes 80 stupňů) věrně držet barevné předlohy.

Že během 28 měsíců došlo na celé stavbě jen ke dvěma zraněním, je nejspíš i zásluha samotného světce.

Foto: Jana Pechová, Právo

Chrám sv. Jakuba Většího v Jihlavě

„Pracovní podmínky měli ti chlapi opravdu tristní. Na slunci se například krytina rozehřívá až na 92 °C, měřili jsme to,“ zmínil Norbert Dostál a připomněl též typické vysočinské povětří, které si řemeslníci užili vskutku do sytosti. Jak ale Dostál zdůraznil, spolupráce spojila skvělé lidi napříč institucemi.

Návštěvníci, pro které nyní bude kostel i jeho krov přístupný mezi úterým a sobotou včetně, a to vyjma hodinové polední pauzy od 9 do 17 hodin, si budou moci některé zajímavosti z rekonstrukce prohlédnout i cestou po schodišti vzhůru.

Reklama

Výběr článků

Načítám