Hlavní obsah

Japonskému ostrovu vládnou králíci. Turisty se odbýt nenechají

Novinky, mšv

Stovky králíků pronásledujících turisty. To je běžný jev na japonském ostrově Okunošima, kde jsou chlupatí ušáci hlavní turistickou atrakcí. Od návštěvníků se nechávají krmit i hladit a lidskou pozornost vyloženě vyhledávají. Jak se na ostrov dostali, je však předmětem debat. Teorie jsou dvě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonský ostrov Okunošima okupují divocí králíciVideo: Caters News, AP

 
Článek

Během druhé světové války se na ostrově vyráběl jedovatý plyn a jeho účinky se měly testovat právě na pokusných králících. Po skončení války byly továrny uzavřeny a zvířata měla být utracena. Pracovníkům se jich ale nejspíš zželelo a vypustili je do volné přírody, kde se kvůli absenci predátorů nekontrolovaně rozmnožila a svému novému domovu tak dali přízvisko Usagi Džima neboli Ostrov králíků.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé ostrova se jen tak odbýt nenechají. Jakmile zavětří, že mají turisté jídlo, nedají jim pokoj.

Podle Guardianu ovšem existuje i druhá verze. Podle ní byla zvířata skutečně utracena a současná populace pochází z osmi králíků, které na ostrov přivezli kolem roku 1971 žáci některé japonské školy. Vypustili je do přírody a dále už je historie stejná — králíci se rozmnožili, až jejich populace dosáhla dnešních vysokých čísel. Oficiálně není jejich počet nikde uveden, předpokládá se však, že jich na ostrově může žít i přes tisíc.

Jídlem nikdy nepohrdnou

Na maličký ostrov ve Vnitřním moři díky nim míří mnoho turistů, kteří jsou králíky mnohdy doslova zavaleni nebo i pronásledováni. Nebýt faktu, že jsou to zvířata tak chundelatá a roztomilá, hordy, které se po ostrově prohánějí, by působily až hororově. „Všude, kam se podíváte, jsou desítky králíků, kteří si to hopkají vstříc lidem s jídlem. V některých skupinách jich může být podle mě i 400,“ uvedla jedna z návštěvnic ostrova Izzie Cosgroveová z Tokia.

Okunošima má specializované obchody, kde mohou lidé králíkům jídlo nakoupit a posléze je krmit. A jak poznamenává Guardian, v Japonsku mají lidé slabost pro vše roztomilé, proto je ostrůvek poměrně turisticky frekventovaným místem. Pravidelně sem jezdí trajekty z malého přístavu Tadanoumi, který spadá pod město Takehara.

Foto: Profimedia.cz

Počet králíků se jen odhaduje. Ale zvířat by mohlo být i přes tisíc.

Kromě králíků je atrakcí ostrova také muzeum onoho jedovatého plynu, který se zde vyráběl. V okolí je několik turistických stezek, golfové hřiště, plochy pro kempování, ale i pěkné pláže. Jelikož jsou ale zdejší chlupatí obyvatelé nadřazeni všemu ostatnímu, ani dnes sem nemohou návštěvníci dorazit se svými domácími mazlíčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám