Hlavní obsah

Japonské saké dobývá Francii

Ve Francii se saké stává čím dál oblíbenější, uvádí agentura AFP. Známé japonské saké, víno z kvašené rýže, má však velmi daleko k tomu, co se některé špatné asijské restaurace odvažují podávat jako pozornost na závěr stolování.

Foto: Profimedia.cz

Pařížský bar zaměřený na saké

Článek

Kromě saké barů, které se otevírají v Paříži, nabízí toto víno stále více sklepníků. Japonská organizace pro zahraniční obchod JETRO mu dokonce nedávno zasvětila svůj salon vína Vinexpo v Bordeaux a salon saké se poprvé konal i v Paříži. „Cílem salonu Sake tasting bylo to, aby si lidé udělali o saké lepší představu a mohli si říci: Tohle miluju," řekl Jasuo Li, majitel Saké baru a restaurace Sola v Paříži, jež se na pořádání salonu podílely.

Toširo Kuroda, který je považován za průkopníka saké ve Francii, nabízí 60 variací saké ve své pařížské prodejně. „Když jsem před osmi lety začínal, nikdo nedával saké degustovat," říká tento šedesátník, jenž přišel do Francie před 40 lety. „V poslední době je o nápoj stále větší zájem, což je částečně i moje zásluha," dodává.

Kuroda odhaduje, že saké za oněch osm let objevilo nejméně 50 000 Francouzů. Přicházejí do jeho prodejny, do jeho restaurací nebo na degustace, které pořádá, mimo jiné i u herce Gérarda Depardieua, který tento alkohol také miluje.

Foto: Profimedia.cz

Saké bar ve francouzské metropoli

Toširo Kuroda založil sdružení Labužníci saké s šéfkuchařem restaurace Jiří V., která získala dvě michelinské hvězdičky, Erikem Briffardem a Olivierem Poussierem, nejlepším sommeliérem světa za rok 2000. Jejich cílem je propagovat nápoj, zejména mezi šéfkuchaři a sommeliéry. Průměrná cena jedné lahve nápoje se ve Francii pohybuje kolem 30 eur (přes 800 korun).

Může nahradit víno

Saké je fermentovaný nápoj jako víno, nikoli destilovaný. Jeho kvalita závisí na použité vodě, která musí být velmi měkká, na rýži, u níž každý druh má jiný charakter, na kvašení a samozřejmě na dovednosti výrobce. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 14 a 16 stupni. Saké se popíjí většinou během jídla, dva roky od výroby a podává se o teplotě kolem 12 stupňů.

„Saké se však může servírovat s teplotou pět až 55 stupňů," upřesňuje Kuroda. „Saké degustujete podobně jako víno: podíváte se na barvu, můžete nápojem zakroužit ve sklence, přičichnete k němu," vysvětluje zakladatel akademie saké Sylvain Huet. „Musíte ho však posuzovat jako novou věc, zapomenout na předsudky," dodává.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Sylvain Huet je jediným francouzským "samuradem saké", což je titul, který udílí Sdružení japonských výrobců saké jako uznání za zásluhy na šíření tohoto nápoje. Ten se velmi dobře snoubí s japonskou kuchyní, ale pozadu nezůstává ani francouzská gastronomie. „Existuje nespočet možných spojení. Suché saké může nahradit bílé víno u mořských plodů. Velmi dobře se saké hodí také ke kozímu sýru. Své místo má rovněž u kuchyní založených na jednoduchosti," shrnuje Eric Briffard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám