Hlavní obsah

Jako z Vodního světa. Asijské město je vystavěné na ropných plošinách

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda, kam jen oko dohlédne. Ázerbajdžánské industriální město Neft Daşları má do krásy velmi daleko, přesto je fascinující. Je totiž vystavěno na mnoha ropných plošinách nad hladinou Kaspického moře 55 kilometrů od břehu. Zatímco kdysi sloužilo čistě pro těžební účely, dnes má i stálou populaci. Člověk se ale jen těžko může ubránit srovnání s postapokalyptickým filmem Vodní svět, kde lidé žili v podobných podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Město leží nad hladinou Kaspického moře. Ilustrační foto

Článek

Když byla v Kaspickém moři objevena ropa, Sovětský svaz, jehož byl Ázerbajdžán součástí, se rozhodl ji začít těžit. Základy nynějšího industriálního města byly položeny v roce 1949 a byly na ně doslova použity vraky lodí, na nichž je Neft Daşları vybudované. Kromě toho se osada stala vůbec první ropnou plošinou na světě, tak moc vzdálenou pobřeží. Je díky tomu zapsána i v Guinessově knize rekordů.

Na počátku sloužilo Neft Daşları skutečně čistě průmyslovým účelům, jenže s rostoucím počtem pracovníků se začalo město rozšiřovat. V roce 1952 zde začaly vznikat dlouhé mosty spojující jednotlivé plošiny a továrny, ale dokonce i podniky, kde mohli obyvatelé trávit volný čas. Nechyběly jednoduché hostely či kino — na pevninu to byl přeci jen pořádný kus cesty, a tak se pro mnohé stalo plovoucí město domovem.

Jednalo se o začátek rozmachu Neft Daşları, další podniky na sebe nenechaly dlouho čekat. Na rozrůstajících se plošinách vznikala kulturní centra, pekárny, ale i jakási bistra. Mezi léty 1976 až 1978 to byly ubytovny, ale také zařízení na úpravu pitné vody nebo dokonce vozovky.

Těžba ropy pokračuje dodnes a za téměř 70 let se značně zvedla i populace města, která nyní činí zhruba 2000 obyvatel. Drtivá většina z nich jsou logicky těžaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám