Hlavní obsah

Jako fata morgána. Starý vrak letadla trčí z černého písku pláže

Novinky, fis

Kdybyste se na pláži Sólheimasandur objevili náhodou a netušili jste, že tam už roky leží torzo letadla, mysleli byste si, že máte halucinace. Kdysi zářivě bílý, dnes pořádně zašedlý, vrak totiž odpočívá uprostřed ničeho. Respektive uprostřed rozlehlé islandské pláže s černým pískem. Ten kontrast je strhující.

BEZ KOMENTÁŘE: Vrak letadla na černé islandské pláži působí jako obraz z jiné planety

 
Článek

V druhé půlce listopadu 1973, konkrétní den dodnes není jistý, se americké vojenské nákladní letadlo Douglas DC-3 Dakota dostalo nad Islandem do mlhy a špatné povětrnostní situace. Říká se, že posádka kvůli tomu netrefila na letiště v Keflavíku a navíc došlo palivo, protože pilot omylem přepnul na špatnou nádrž.

Ačkoliv jsou okolnosti této události předmětem spekulací a povídaček, faktem je, že letadlo nouzově přistálo na pláži Sólheimasandur, kde jeho zbytky leží ještě dnes. Celá posádka vyvázla bez zranění. Naproti tomu z opuštěného vraku zbyl už jen trup. Chybí mu zadní část i křídla.

Island, ostrov gejzírů a sopek, je cílem turistů a fotografů díky své panenské přírodě. Vrak letadla na pláži Sólheimasandur na jihu země asi 10 kilometrů od města Vik je jednou z méně známých cestovatelských lokalit. Ne však neznámou.

Jako na konci světa

Kalifornský fotograf Eric Cheng navštívil Island loni společně se svojí manželkou. Když zaslechl řeči o vraku letadla na pobřeží, zbystřil. Jeho žena Pam se o letadla zajímá, a tak se na pláž vydali. Jak se později svěřil médiím, připadal si, jako by zabloudil na jinou planetu. Černý písek a nikde nic kolem na něj působilo jako postapokalyptický výjev.

Terénním vozem, protože jiným to ani nejde, jeli po pláži asi 15 minut po odbočení ze silnice. Cheng upozornil, že bez navigace GPS by bylo velmi těžké cíl nalézt. Je totiž nenápadně ukrytý za kopečky písku. Jakmile ho ale objevíte, stojí to prý za to.

Chengovi strávili u vraku zhruba hodinu a půl. Za tu dobu tam přijely další dvě auta s turisty. Zdržely se pouze několik minut.

Trup letadla je otevřený. Vítr do něj nametl množství tmavého písku a další vlivy počasí se na torzu podepsaly také. I přesto zůstává zajímavým artefaktem jednoho ze střípků nedávné historie ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám