Hlavní obsah

Jaké letiště nejdráž testuje na covid? V Ósace si účtují přes osm tisíc korun

Negativní testy na covid se staly vstupenkou do letadel a mnoha destinací. Portál Skytrax, jenž se zabývá hodnocením letišť a aerolinek, proto provedl analýzu, aby zjistil, na jakém letišti se cestovatelé nejvíce plácnou přes kapsu. Ukázalo se, že zdaleka nejdražší testy nabízí japonské letiště Kansai v Ósace, kde lidé zaplatí 404 dolarů, tedy 8600 korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Analýza Skytraxu zahrnuje celkem 77 velkých letišť, přičemž cenový rozdíl mezi nejdražšími testy v Ósace a nejlevnějšími v indické Bombaji činí 396 dolarů, v Bombaji totiž PCR testy provádějí za pouhých osm dolarů, což je něco málo přes 170 korun.

Po letišti Kansai nabízejí nejdražší testy v Helsinkách, Stockholmu, na tokijském letišti Narita či v San Franciscu. Na vrchních příčkách se umístilo celkem hodně evropských letišť včetně Kodaně, Curychu, Amsterdamu, Osla, Mnichova nebo Varšavy. Nejlevněji testují v lotyšské Rize, a to za 44 dolarů, tedy 945 korun. Praha skončila přibližně ve středu tabulky se zhruba 1700 korunami za test.

Japonské aerolinky zkoušejí bezdotykové dveře na toaletu

Cestování

Nejlevnější testy naopak nabízejí například letiště v Jekatěrinburgu, Haneda v Tokiu, běloruský Minsk a finální dvě příčky patří Dillí a Bombaji v Indii.

Ceny mohou odradit, míní Skytrax

Skytrax nicméně upozorňuje, že v některých zemích jsou ceny testů zastropované vládou a mohou být částečně dotované. I proto jsou v žebříčku tak obrovské rozdíly.

„I když se testovací infrastruktura na letištích v posledním půl roce značně zlepšila, ceny, rychlost nebo nepohodlí celého procesu stejně spíše mnoho zákazníků od mezinárodního cestování odradí,“ uvádí Skytrax k analýze.

„Skytrax i nadále postrádá globální soudržnost, když dojde na cestování. Kromě podstatného cenového rozdílu mezi nejdražšími a nejlevnějšími PCR testy jsou doby zpracování rovněž různé a v jednotlivých zemích se liší,” píše se v hodnocení.

Americká Atlanta ztratila prvenství. Nejrušnější letiště světa je v Číně

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám