Hlavní obsah

Jak se cestuje na Fidži na vlastní pěst

Novinky, Lucie Poštolková

Nejjednodušší je přijet na Fidži s cestovní kanceláří, zařídí vám úplně vše. Pokud ale dáváte přednost cestování nezávislému, lehce najdete všechny potřebné informace na internetu. Webové stránky mají totiž i malé penzióny u letiště.

Česání kokosů na FidžiVideo: Pro Novinky Dana Kotková, Novinky

 
Článek

My jsme cestovali na vlastní pěst, proto jsme si rozdělili pobyt na dvě části. Prvních šest dnů jsme strávili na malých ostrovech nedaleko přístavu Denarau, kde sídlí hned několik společností, jež vypravují turisty na jednodenní i vícedenní výlety. Druhou část pobytu jsme se pohybovali na hlavním ostrově Viti Levu.

Soukromý ráj

Z přístavu Denarau, který leží asi 25 kilometrů od Nadi, se během pár hodin lodí dostanete na skupiny ostrovů Mamanuca nebo Yasawa. Na palubě plachetnice společnosti South Sea Cruises jsme se vydali na Trosečníkův ostrov Mondriki. Chvíli jsme váhali nad Ostrovem pokladů a Bounty, jež dostaly svá jména podle příběhu, který se odehrál v těchto krajích. Na původní názvy si už nevzpomenou snad ani ostrované.

Nabídka výletů je široká, můžete plout jen na jeden ostrov a večer se vrátit na Viti Levu nebo si vybrat delší výlet, při kterém si prohlédnete více panenských ostrovů.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tradiční bura, kde jsme bydleli: malý ráj v Tichomoří.

Nejkrásnější pláže jsme viděli na ostrově Mana, kde skoro nikdo nebyl. Půlku pláží tvořil hrubý bílý písek s pozvolným přístupem do moře, ve druhé části se pak písek na dně doplňoval s bohatým životem pod hladinou – vyhýbali jsme se korálům a ryby se nám doslova proplétaly mezi nohama.

Příjemnou oázou klidu byl také ostrov Malolo Lailai, kde se na jemném písku opalovalo jen pár lidí. Škoda, že nemůžeme zůstat déle, říkali jsme si v duchu. Na Sonaisali se zaměřovali na luxus, ale nechyběly ani ukázky tradičního fidžijského života.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Na Fidži jezdí některé autobusy část trasy i po písečné pláži.

Kam na Viti Levu

V Nadi stojí za prohlídku pestře malovaný hinduistický chrám Sri Siva Subrahmaniya Swami. Dovnitř vás pustí jen bosky, ale nemusíte se bát, procházka je příjemná i bez bot. Všude ostře žluté, oranžové, modré a zelené ornamenty, na stropních malbách nechyběli hlavní hinduističtí bohové Brahma, Višnu a Šiva.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nedaleko Nadi stojí za prohlídku také zahrada Spícího obra, kde volně roste přes 2000 druhů orchidejí. Popřípadě se vypravte za přírodou, vodopády nebo na pláž Natadola, o které místní tvrdí, že je nejkrásnější.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Exotické rostliny ze zahrady Spícího obra.

Pokud se budete pohybovat na Viti Levu, zajeďte se podívat také do hlavního města Suva, které je protkané asi 78 parky a zlatým hřebem je Fidžijské muzeum, kde vystavují mj. boty posledního snědeného člověka – Thomase Bakera. Spojení na ostrově zajišťují linkové autobusy, příměstské linky a taxi.

Na ostrovech jsme potkali Čechy hned dvakrát. Poprvé nás oslovila slečna na palubě plachetnice plující na ostrov Mondriki, když slyšela naši češtinu. Žije v Austrálii a na Fidži to má relativně blízko, proto si sem vyjela na dovolenou.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Druhá česká výprava putovala také po vlastní ose. Narazili jsme na ně v autobuse v Nadi. Mladý pár nejprve dva měsíce pracoval na Novém Zélandu. Pak se vydali s batohy putovat po Austrálii, Zélandu a na pár dní se vydali i na Fidži. Šance, že tu potkáte Čechy, je tedy větší, než jsme čekali.

Ke Spícímu obrovi

Když jsme se ptali v centru Nadi u cestovních agentur, za kolik pořídíme výlet k orchidejím v zahradě Spícího obra, nabízeli nám půldenní výlety spojené s návštěvou tradiční vesnice. Za to chtěli 80 FJD (800 Kč) za dvě osoby. Na hotelové recepci stál stejný výlet pro dvě osoby 154 FJD.

Taxikáři začínali na částce 80 FJD (800 Kč), ale když viděli náš nezájem, klesali s cenou až na 60 FJD. Ale s tím, že jsou ceny bez vstupného, které je pro dva 30 FJD (300 Kč).

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Starý autobus v Nadi

Nakonec jsme jeli sami autobusem. Výlet nás vyšel na 36 FJD za dvě osoby. Sice jsme byli v mírném presu, abychom stihli autobus zpět, ale za to dobrodružství a pohled na exotické orchideje to opravdu stálo.

Anketa

Jakému typu dovolené dáváte přednost?
S cestovní kanceláří
10,6 %
Ubytování s cestovkou, ale výlety individuální
24,9 %
Na vlastní pěst
62,4 %
Nevím
2,1 %
Celkem hlasovalo 245 čtenářů.

Rady na cestu

Před odletem

Turisté, kteří chtějí navštívit Fidži, musí mít platný pas ještě alespoň půl roku. Je zakázáno přivážet na ostrovy zvířata, semena rostlin, ovoce, zeleninu a drogy. Vízum je pro nás zdarma, platí jen čtyři měsíce a automaticky jsme jej obdrželi na letišti.

Kontrola na letišti

Při příletu jsme vyplňovali dlouhý seznam, kde se nás ptali, co převážíme v zavazadlech. Ptali se, jestli máme s sebou jídlo, ovoce, zbraně, jestli jsme v posledních 10 dnech byli ve střední Africe, jihovýchodní Asii a podobně. Jestli náhodou nemáme kašel, chřipku. Pak si s námi povídali, proč jsme na Fidži přiletěli, celý rozhovor byl velmi přátelský a krátký.

Pak jsme procházeli skenerem. V kufru jsem měla dvě jablka, která našli. Musela jsem na místě otevřít kufr. Kontrolorka se dívala, co vše vezu. Balené jídlo jí nevadilo, jablka ano. Zabavila mi je a varovala mne, že pokud jsem je nenahlásila do formuláře, který jsem již odevzdala, čeká mě pokuta 400 FJD (4000 Kč). Poctivě jsem vše uvedla, nic neplatila. Trochu nás děsil Číňan, který z kufru vyndal neuvěřitelné množství sušených červů a ryb.

Jak se tam dostat

Předem počítejte, že v letadlech strávíte dohromady minimálně 24 hodin. Nejprve se musíte dostat na větší letiště, jako jsou v Londýně či v Paříži, na druhý přestup pak do amerického Los Angeles, korejského Soulu, australského Sydney nebo do Hongkongu – bohužel přímé lety do těchto destinací zatím z Prahy nejsou.

Odtud už létají přímé lety do Nadi, na fidžijské mezinárodní letiště. Ideální je cestu propojit ještě s další zastávkou. My jsme cestovali přes Londýn a Hongkong (kde jsme se na tři dny zastavili).

Doprava

Na ostrovech nám nejvíc pomohla společnost Rosie Holidays – mají pobočku hned na letišti, kde si po předchozí objednávce vyzvednete poukázky na domluvené převozy. Nebo se domluvíte přímo na místě, kdy a jak byste potřebovali někam dopravit.

Mimo jiné na ostrově funguje šest leteckých společností, které převážejí turisty na vzdálenější ostrovy. Dále pak zajišťuje dopravu mezi ostrovy řada plavebních společností.

Replent se hodí

Ačkoliv se to nezdá, v okolí jsme žádnou stojatou sladkovodní vodu nenašli, přesto tu narazíte na komáry. Lepší hotely dávají repelenty na pokoj zdarma a okna mívají zasíťovaná. Pokud si ho zapomenete vzít, nezoufejte. Repelenty jsou k dostání v prodejnách suvenýrů, drogériích i v supermarketech.

Volný čas

Ostrovní život pro turisty zahrnuje hlavně sportovní aktivity. Můžete vyzkoušet osvědčené šnorchlování, organizované rybaření, jízdu na vodním skútru, paintball, projížďku na koni nebo na kajaku. Milovníci adrenalinu si mohou udělat potápěčský kurz a prohlédnout si tak podmořský život z větší hloubky, parasailing, surfování, wakebording (jízda na surfu jako na vodních lyžích), let horkovzdušným balónem, windsurfing a mnoho dalšího.

Pořádají zde také výlety k vodopádům, na nejkrásnější pláž Natadolu či do tradiční domorodé vesnice na obřad kava. Všichni ostrované umí velmi dobře anglicky díky tomu, že jejich země byla dlouhou dobu pod britskou nadvládou.

Podnebí

Na Fidži se nedoporučuje jezdit v období dešťů, které trvá od listopadu do dubna. Teploty tu jsou od prosince do dubna mezi 22 a 33 stupni. Od května do listopadu tu bývá průměrně 30 stupňů.

Ubytování

Na ostrovech najdete luxusní hotely splývající s exotickou přírodou, jako jsou Mana Island Resort nebo Musket Cove Island Resort a Sonaisali Island Resort. Můžete se také ubytovat v napodobenině tradiční domorodé chýše. Všechny hotely nabízejí svatební balíčky a desítky sportovních aktivit.

Bezpečnost

Otázku bezpečnosti otevřelo neštěstí, které se stalo na Novém Zélandu, který leží nedaleko. Turisté bývají občas málo obezřetní, i v oblastech, kde je kriminalita téměř na nule. Přesto by lidé neměli přespříliš důvěřovat každému.

www stránky

Reklama

Související články

Putování po kubánských památkách UNESCO

Kuba, největší ostrov Velkých Antil, je z pohledu zahraničních návštěvníků unikátním místem. Žádný z okolních karibských ostrovů se s ní nemůže rovnat co do...

Výběr článků

Načítám