Hlavní obsah

Italské národní parky spojí jedna dálková trasa

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnou turistickou výzvou bude nová trasa v Itálii. Povede přes všechny národní parky v zemi, tedy z hor na severu až na jižní pobřeží, přičemž nebudou vynechány ani ostrovy Sicílie a Sardinie. Zatím však nebylo oznámeno datum, kdy se ambiciózní trasa oficiálně otevře, píše server Time Out.

Foto: Profimedia.cz

Trasa povede i přes Cinque Terre, pitoreskní oblast s barevnými vesničkami.

Článek

Itálie se opět otevírá turistům. V budoucnu je chce nalákat na dálkovou trasu Sentiero dei Parchi, která náročné a ostřílené chodce provede 25 národními parky. Páteří zhruba sedm tisíc kilometrů dlouhé stezky budou dosavadní trasy organizace Club Alpino Italiano (CAI).

„Národní parky jsou naším přírodním pokladem. Musíme zaručit jejich ochranu, ale i využití,“ myslí si italský ministr pro životní prostředí Sergio Costa.

Pro cestovatele bude pas

Vzhledem k rozloze země se národní parky v Itálii svým charakterem značně liší a jsou rozkročeny mezi rozeklanými horami a pobřežními regiony, kam spadá například i známá oblast Cinque Terre se svými barevnými vesničkami. Dalšími významnými parky jsou třeba Dolomiti Bellunesi, Stelvio nebo Vesuv se stejnojmenným vulkánem.

Desítky let je ukrytá v jezeře. Teď by se italská vesnice mohla znovu objevit

Cestování

Zatím nebylo oznámeno datum, kdy se budou moci turisté na trasu vydat. Podle organizace CAI však bylo vyčleněno 35 milionů eur (přes 930 milionů korun) na údržbu a posílení sítě stezek v chráněných oblastech, které mají být postupně investovány až do roku 2033.

Jakmile bude trasa připravená, dostanou turisté možnost otestovat svou odolnost. „Pro všechny cestovatele bude připraven jakýsi pas, symbolická památka pro ty, kteří projdou územím jednotlivých parků, ale také odměna pro ty, kteří zvládnou zdolat všech 25,“ uzavřel Costa.

Jižní Tyrolsko už opět pošilhává po turistech, láká na aktivní pobyt v přírodě

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám