Hlavní obsah

Italské městečko prodává domy za hubičku. Některé ani nevyžadují renovaci

V italské obci Biccari prodávají domy za euro. Nejsou první v zemi, s podobným modelem přišlo už mnoho městeček. Biccari nacházející se v Apulii ovšem láká také na nemovitosti, které nevyžadují renovaci a jsou prakticky připraveny k nastěhování. Ty jsou samozřejmě o něco dražší, nejlevnější vyjdou v přepočtu na 195 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Biccari se nachází v Apulii.

Článek

V uplynulých letech již mnoho italských obcí nalákalo kupce na domy za euro. Biccari je ovšem prvním městečkem, kde je řada nemovitostí v dobrém stavu, tudíž není potřeba do jejich renovace investovat další peníze. Ceny většiny obyvatelných domů se pohybují mezi 10 a 13 tisíci eur (260 až 338 tisíc korun).

Motivace k prodeji domů je v Biccari stejná jako kdekoli jinde – ubývající populace. „Žije tu sotva 2000 obyvatel,“ uvedl pro server CNN starosta Gianfilippo Mignogna s tím, že řada lidí odešla v minulosti za prací do větších měst nebo i do zahraničí, často do Spojených států amerických. „Vylidňování je jako otevřená rána, stálý fenomén,“ komentuje situaci, kterou prožívá řada italských obcí.

Prázdné domy chce nyní starosta opět zaplnit, aby ulice ožily. Tíží ho prý, když vidí, jak jsou budovy v dobrém stavu osamělé a opuštěné. Zhruba stovka jich je volná a čeká na nové majitele. Některé z nich jsou připraveny k nastěhování ihned, jiné vyžadují renovaci, a právě ty jsou tradičně prodávány za euro, nicméně s podmínkou, že je budoucí vlastníci opraví.

Obec Biccari brzy spustí internetové stránky, kde si budou moci zájemci vybrat, který dům je pro ně ten pravý. Do té doby mohou kontaktovat přímo starostu.

Ideální na detox

Server CNN uvádí, že Biccari se nachází v poměrně lukrativní lokalitě na hranici tří italských regionů. Samotná obec je v Apulii a sousedí s Kampánií a oblastí Molise. Obec je zasazena do kopcovité krajiny a nachází se asi hodinu jízdy autem od Jadranu.

Foto: Mapy.cz

„Jsme malý kousek ráje, ideální pro rozjezd pomalého cestovního ruchu. Čerstvý horský vzduch a okolní scenérie nabízejí detox a možnost odpojit se od chaosu a hluku města,“ vysvětluje starosta.

Obec ale případné zájemce neuchvátí jen svou polohou, ale i svým vzezřením. Najdou tu totiž malebné úzké uličky typické pro podobná italská městečka.

Artefakty z Pompejí našly po dekádách svůj stálý domov

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám