Hlavní obsah

Itálie za dvě hodiny? V Rimini pohodově i s kávou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V parku Italia di Miniatura na okraji jaderského letoviska Rimini ve čtvrti Viserba si můžete dopřát příjemnou procházku. Během ní lze v poměru 1:25 a 1:50 vidět všechny důležité italské pamětihodnosti od vatikánského chrámu sv. Petra přes Koloseum, nakloněnou věž v Pise, Davida ve Florencii až po Vesuv nebo Etnu.

Foto: Karel Felt

Takhle vypadá Vesuv jako docela neškodný. Jen si občas zaburácí.

Článek

Hned u pokladen se můžete rozhodnout, zda zvolíte rovnou procházku, nebo si park nejprve objedete vláčkem zvaným Duha, z něhož si vytvoříte představu, kde co leží. Uvidíte i další atrakce umístěné vedle typického poloostrova připomínajícího vysokou dámskou botu.

Suchou nohou pak vstoupíte na Sicílii, kde vás zahřměním pozdraví Etna. Záhy zjistíte, že Sicílie není jen tento vulkán, ale například i římské divadlo v Syrakusách s hledištěm pro 15 tisíc diváků nebo Herkulův chrám. Obě stavby pocházejí z pátého století před naším letopočtem.

Severoitalská Brescia dostala v historii několikrát na frak

Cestování

Přes Messinskou úžinu vstoupíte na Apeninský poloostrov, kde vás upoutá Vesuv a model Pompejí. Sice už z dálky vidíte kopuli chrámu svatého Petra ve Vatikánu a obrys římského Kolosea, ale nespěchejte. Odbočte z hlavní cesty k dalším pamětihodnostem, z nichž mnohé třeba ani neznáte, a až tady zjistíte, jak jsou krásné.

Řím neminete

Italská metropole vám neuteče, i tady platí, že všechny cesty, i v tomto parku, vedou do Říma. A žádná z jeho pamětihodností na těch několika desítkách čtverečních metrů nechybí.

Dále pokračujte na Sienu se slavným klopeným náměstím Piazza del Campo, prohlédněte si nejstarší republiku v Evropě San Marino. Mimochodem do skutečného je to odsud sotva 30 kilometrů a stojí za to tam vyrazit. Ale zpět do parku.

Dál na sever jsou Benátky s chrámem svatého Marka, Florencie s jedinečným náměstím Piazza della Signoria s palácem Palazzo Vecchio, sochou Davida a o kousek dál slavným Dómem. Hned vedle je Pisa se šikmou věží a Lucca s hradem, který založil Karel IV., ještě ne jako císař římský, ale pouze markrabě moravský.

Populární italská destinace začala limitovat turisty

Cestování

Krok za krokem se dostáváte na sever Itálie k amfiteátru ve Veroně, milánskému Dómu nebo rodnému domu Kryštofa Kolumba v Janově. Určitě vás zaujmou i pohyblivé modely dopravních prostředků a minilidičky v poměru 1:33, kterých je tu kolem víc než dva tisíce, k tomu na 15 tisíc stromů a rostlin, počítám ty umělé. A pokud byste se chtěli nechat „zmenšit“, abyste takříkajíc zapadli do prostoru, projekt YouMini vám to umožní.

Foto: Karel Felt

Vatikánský chrám svatého Petra. V Rimini má neobvyklé pozadí. Vlevo Alpy, vpravo Dolomity.

Cesta Itálií končí Alpami, za nimiž je mininiaturní Evropa s třiceti nejslavnějšími stavbami ze třinácti zemí. Nic z Česka, ale vzhledem k chystanému rozšíření parku by tu prý mohl vyrůst Karlštejn nebo Karlův most. Zatím tu najdete „klasiku“ – pařížskou Eiffelovu věž, řeckou Akropoli, německý zámek Neuschwanstein, bruselské Atomium i kodaňskou malou mořskou vílu.

Gondolou po Benátkách

Spousta atrakcí je i na okraji parku. Pravá gondola vás proveze po benátském Canale Grande až na náměstí svatého Marka a cestou budete obdivovat 119 benátských architektonických skvostů v měřítku 1:5. Kousek dál je umělý kaňon Kano, na němž si lze zkusit jízdu na kajaku. Projížďka bude zřejmě trochu mokrá, ale zato osvěžující.

Děti se pak vyřádí na kopii pevnosti Sismondo, kde mohou bojovat jako rytíři nebo válčit malými vodními děly. A když se unaví, zajezdí si na dětském dopravním hřišti. Neměli byste vynechat Pappamondo, pestrobarevný svět papoušků, anebo dětský Lunapark s mnoha atrakcemi.

Osvěžení v Jadranu

Rimini je nejznámějším střediskem jaderského pobřeží z jeho italské strany. Nabízí rozlehlé pláže s jemným pískem od soukromých až po veřejné. Z jedné strany pláž a z druhé restaurace, pizzerie, obchody, kavárny, zábavní podniky, tak to vypadá na hlavní „hotelové“ pobřežní ulici Viale Regina Margherita, která má na pěti kilometrech několik jmen a po níž dojedete i do dalších sousedních středisek, jako je Riccione, Misano Adriatico nebo Cattolica. A pořád kolem jedné nekonečné písečné pláže.

Centrem historické části je Piazza Cavour s krásnou kašnou a renesančními stavbami, divadlem či radnicí. K zajímavostem patří i Augustův oblouk postavený 27 let před naším letopočtem, Tibériův most, pevnost Sismondo a spousta dalších památek. Určitě zajděte do kina Fulgor, zejména pokud máte rádi filmy zdejšího rodáka Federica Felliniho. Rimini také „hrálo“ v několika jeho filmech.

Foto: Karel Felt

Jedinečné římské Koloseum

Možností na výlety je spousta. Od Ravenny, vzdálené 50 kilometrů, přes několik přímořských letovisek až po nejstarší republiku na naší planetě – San Marino. „Vznešená republika San Marino“, jak se jeden z nejmenších států na světě oficiálně jmenuje, je od Rimini vzdálená necelých třicet kilometrů směrem do vnitrozemí.

Raději lanovkou

Když v San Marinu vystoupáte spoustou cestiček z některého ze sedmi parkovišť až ke hradu, zjistíte, že za jeho hradbami je zcela jiný svět. Křivolaké uličky, malé muzeum a ze tří hradních útvarů nádherný rozhled po okolí. Jenže tu až kýčovitou parádu si musíte „vybojovat“.

Na první pohled se zdá, že sedm parkovišť v bezprostřední blízkosti tohoto skanzenu je hodně. Ta jsou však neustále plná a jen trpělivost a štěstí, že někdo odjel, vám umožní zaparkovat.

Lepší je zůstat níž a vyjet nahoru lanovkou. Jakmile vstoupíte do hlavního města státečku, jste v zajetí obchůdků s čímkoliv, ale za mnohem menší peníze než v Rimini. A jestli si chcete odvézt nějaký opravdu hodnotný suvenýr, pak si kupte místní specialitu, mandlový likér Amaretto. Je ale tak lahodný, že vám dlouho nevydrží.

Za kolik do parku miniatur
děti do 100 cm mají vstup zdarma
do 140 cm 17 €
dospělí od 19 do 23 €
možné jsou i rodinné a seniorské slevy
ceny se mohou lišit s ohledem na turistickou sezonu
Více na italiainminiatura.com

Reklama

Výběr článků

Načítám