Hlavní obsah

Indonésie výrazně zdražila vstupné na prohlídku varanů komodských

Stovky indonéských pracovníků v cestovním ruchu v úterý stávkovaly kvůli výraznému zvýšení cen vstupenek na prohlídku slavných varanů komodských, kteří jsou známí také jako komodští draci. Vláda zdražování hájí tím, že chce ochránit životní prostředí jednoho z největších ještěrů na světě, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Varan komodský je největším žijícím ještěrem.

Článek

Vstupné na dva z hlavních ostrovů národního parku Komodo se v noci z pondělí na úterý zvýšilo osmnáctkrát. Nová cena se vyšplhala 3,75 milionu rupií (asi 6000 korun), což podle místních pracovníků odradí turisty a výrazně ovlivní jejich živobytí.

Indonésie je domovem pro asi 3300 vzácných komodských draků, kteří mohou dorůstat délky až tří metrů. Varani jen jedním jedovatým kousnutím zahubí i velkou kořist.

Za park sklidila země kritiku

Nedotčené ostrovy v indonéské provincii Východní Nusa Tenggara, které jsou součástí souostroví Malé Sundy, jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a v roce 2019, před vypuknutím pandemie, je navštívilo téměř 222 tisíc návštěvníků.

V následujících pandemických letech, kdy bylo omezené mezinárodní cestování, se roční počet návštěvníků zmenšil asi na čtvrtinu, což mělo obrovský dopad na místní podniky závislé na cestovním ruchu.

Indonésie byla dříve velmi kritizovaná kvůli snaze profitovat z obřích ještěrů, když plánovala na ostrovech vystavět turistickou obdobu Jurského parku, uvedla BBC. Na sociálních sítích kolovala fotografie varana, který pochoduje v těsné blízkosti nákladního auta, které v oblasti projekt stavělo.

Procházka mezi komodskými draky? Indonéský projekt budí kontroverze

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám