Hlavní obsah

Ikonický německý zámek vypadá jako z Harryho Pottera

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jednom z vrchů pohoří Švábská Alba stojí pohádkový hrad Hohenzollern. Stavba, která podle mnohých připomíná školu čar a kouzel z Harryho Pottera je jednou z nejvíce ikonických v celém Německu. Je zobrazena v turistických průvodcích, na malbách či pohledech. Příští rok oslaví památka 150 let od postavení třetí budovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hrad Hohenzollern vypadá jako z pohádkyVideo: AP

 
Článek

Zatímco první fáze hradu byla zbudovaná už v 11. století, poslední přestavba začala zhruba před 165 lety a dokončena byla v roce 1867.

V prvních érách sloužil hrad jako sídlo dvou větví dynastie Hohenzollernů, finální renovace měla ukázat jednotu německého lidu. „Přestavěn byl kvůli soudržnosti společnosti po revoluci, která mezi léty 1848 až 1849 proběhla,“ tvrdí současná ředitelka instituce Anja Hoppeová.

„Poté už hrad nikdy nebyl domovem pruského prince. Spíše než o královskou rezidenci se jednalo o kulturní památník,” říká.

Neogotika byla oblíbená

Středověká nádvoří a věžičky svým stářím klamou, vypadají mnohem starší než pouhých 150 let. Tento stavební sloh byl ovšem v 19. století velmi populární.

„Jedná se o neogotiku, ve své době velmi používaný styl. Byla oblíbená kvůli určité romantičnosti, která z ní vyzařuje. Korunní princ a pozdější král Fridrich Vilém IV. se do slohu zamiloval, a tak se rozhodl postavit v něm tento hrad,“ tvrdí Hoppeová.

Hrad každý rok navštíví přes 300 000 turistů, kteří přicházejí z celého světa, z USA, ostatních zemí Evropy, velkou část tvoří i Číňané. „V Americe máme spoustu obchodů a divokou moderní architekturu. Přijít sem je jako navštívit opravdový Disney World, tvrdí jeden z hostů Roger McCluskey.

Návštěvníkům je památka otevřena po celý rok a vstupné stojí sedm eur, což je v přepočtu zhruba 189 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám