Hlavní obsah

Ikonický kamenný útvar Kobra se zřítil

Novinky, jky

Jeden z nejkurióznějších kamenných útvarů USA se zřítil. Ačkoliv v americkém Utahu stál hrdě po 245 miliónů let, nyní přišla skála zvaná Kobra, tolik oblíbená u milovníků horolezectví a adrenalinu, o svou hlavu.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadal kamenný útvar Kobra.

Článek

Nehostinné místo asi 30 kilometrů severovýchodně od městečka Moab v Utahu přišlo o svou dominantu. Vrchol kamenného útvaru se totiž v minulém týdnu zřítil. Experti mají za to, že se tak stalo kvůli působení vnějších vlivů posledních týdnů. Skálu mohly narušit silné větry, prudké deště a možná i úder blesku.

Od devadesátých let minulého století byla Kobra populární u horolezců kvůli svému unikátnímu tvaru a nízko se nacházející špičce. Žádní další horolezci však již na hlavu kobry nevylezou. Úřady uvedly, že nemají důkaz o tom, že by kolaps skalního útvaru zapříčinili lidé tím, jak na skálu lezli.

Horolezci zřícení čekali

Pro horolezce znalé oblasti však nebylo zřícení této skály žádným velkým překvapením.

„Nikoho nemohlo zřícení Kobry překvapit. Bylo jasné, že k tomu někdy dojde. Nebylo jasné pouze to, jak velká část se zřítí,” uvedla zkušená horolezkyně Lisa Hathawayová pro deník Salt Lake Tribune.

Amatérský horolezec George Bell na počátku roku 2002 prohlásil, že Kobra je jeho hlavním adeptem mezi skalami na zřícení v budoucích deseti letech. Spletl se jen o 2,5 roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám