Hlavní obsah

Igelity na domy, mouku do pytlů. V řeckém městečku se koná bizarní bitva

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima přináší do některých evropských měst nevšední oslavy. Zatímco minulý týden se v Itálii konala pomerančová bitva, v řeckém Galaxidi proběhlo takzvané Čisté pondělí. Ve skutečnosti zůstane ale po akci spíš mnoho nepořádku, při zdejší bitvě po sobě totiž účastníci házejí moukou. Z toho důvodu obyvatelé městečka už dopoledne zakrývají domy igelity.

Záznam: V řeckém Galaxidi odstartovala mouková bitvaVideo: Reuters

 
Článek

Bizarní moučná bitva se obvykle koná poslední únorové pondělí, tentokrát připadla na předposlední. Neznalý návštěvník rybářského městečka, které leží asi 200 kilometrů od Athén, by si mohl myslet, že Galaxidi zasáhla spíš nějaká chemická zbraň – kvůli rozvířené mouce je většina účastníků oděna do ochranných obleků i s kapucí a rouškou přes obličej. Ochránit ale potřebují i domy, proto je už dopoledne obyvatelé zakrývají igelitem, aby při bitvě neutrpěly mnoho škod.

Foto: Profimedia.cz

Roušky, plynové masky a obleky. Na první pohled nemusí být úplně zřejmé, že se jedná o zábavu.

Pak už stačí jen připravit pytle s moukou, bílou či obarvenou, a vyčkat na zazvonění kravského zvonu, který ohlašuje začátek bitvy. Účastníci se pak prohánějí ulicemi městečka a snaží se navzájem co nejvíce zašpinit. Oslava láká většinou Řeky, podle agentury Reuters někdy i cizince.

Kořeny bizarní bitvy sahají až do roku 1801, kdy se obyvatelé Galaxidi vzepřeli okupantům a odmítli slavit jejich festival. Obličej si pomalovali popelem a protančili ulicemi.

Čisté pondělí, zvané někdy také popeleční nebo zelené, je nicméně den, který se oslavuje v celém Řecku, protože je součástí pravoslavného křesťanství. Ohlašuje začátek postní doby – je tedy obdobou katolické popeleční středy. Kromě nejrůznějších venkovních akcí je pro svátek typická konzumace jedlých měkkýšů.

Reklama

Výběr článků

Načítám