Hlavní obsah

Ideálním plavidlem na průzkum zákoutí německé řeky Sprévy je vor

Novinky, Roman Zvarič

Na severním okraji biosférické rezervace Spreewald u jezera Schwielochsee pronajímají vory s motorem a kabinkou pro přespání. Při dobrodružné, romantické nebo rodinné výpravě na vodu tak můžete nocovat přímo na hladině.

Foto: Roman Zvarič

Plavba na voru v sobě ukrývá neobyčejnou romantiku.

Článek

Půjčovna vorů příhodně pojmenovaných Huckleberrys leží v městečku Beeskow asi 150 km severně od Drážďan. Plavidlo o rozměrech zhruba 3 x 8 m má kabinku s pevnou střechou a stěnami z celtoviny, uvnitř jsou lavice, které slouží i jako uzamykatelné skříňky, mezi nimi vede ulička. Když se přes ní položí dřevěné desky, vznikne „letiště“ na spaní. Součástí výbavy jsou pádla, gril a přenosný suchý záchod.

Když se po Mississippi plavil Huckleberry Finn

Srdcem voru je motor. Ovládá se tyčí, která slouží k zatáčení, a její rukojetí se podobně jako na motorce přidává „plyn“. Je to snadné, jak se při zkušební jízdě kolem přístavu postupně přesvědčí všichni členové naší inspekční výpravy. A tak můžeme vyrazit plnou parou vpřed. Na klidné hladině Sprévy se zrcadlí stromy a vysoké rákosí, kolem je divočina, nikde ani stopa po civilizaci.

Foto: Roman Zvarič

Konkurencí vory jsou na řece kajaky či veslice.

Jen občas potkáme „konkurenci“, kajak či veslici. Častěji jsou našimi společníky kachny, potápky, rackové, čápi a mnoho dalších ptáků, nad nimiž by ornitolog jen zaplesal. Přesně takhle to muselo vypadat na Mississippi, když se po ní plavil Huckleberry Finn. Střídáme se v řízení, posedávání v křesílkách na přídi a opalování na střeše. Skvěle se z ní skáče šipka.

Barbecue na palubě

Z řeky vede řada slepých ramen a odboček k blízkých jezírkům, my však míříme „po hlavní“ stále na jih až k 15 km vzdálenému Schwielochsee, kam přijíždíme asi po třech hodinách. Počasí se rychle mění a odpolední pařák střídá podvečerní bouřka. Před silným vichrem se prcháme skrýt do klidné zátoky v lese, kde u stařičkého mola nakonec zakotvíme na noc.

Foto: Roman Zvarič

Vorem nepohrdnou ani děti.

Široko daleko není ani noha. Mezi mraky se ukazuje slunce a barbecue přímo na palubě nemá chybu. Usínáme za zvuků šplouchajících vln a jemného bubnování deště do střechy. Daní za romantickou noc v přírodě je však důrazný budíček v podání místního ptactva už před šestou hodinou.

Koberec leknínů

Cestou zpět vidíme v jednom ohybu řeky snad tři desítky rybářů s nádobíčkem, které jakoby vypadlo z katalogu NASA. Sedí u pultíků s kyblíky, zásuvkami a přihrádkami, trochu připomínají dýdžeje. Zajíždíme na exkurzi do slepého ramene. Když se kobercem leknínů přiblížíme ke břehu, vyplašíme srnky. Sprintují kolem stromu, v jehož koruně trůní obrovský čáp.

Jízda po spletitém labyrintu řeky mezi mysticky vyhlížejícími lesy je unikátní zážitek. Dokonce i spaní je pohodlné, i když třeba při týdenní dovolené bychom asi občas pro změnu strávili noc v kempu. Vory Huckleberrys jsou k dispozici na dalších čtyřech místech: v Berlíně, Potsdamu, Werderu a Neustrelitzu a dají se objednat i s chladicím boxem plným jídla a nádobím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám