Hlavní obsah

Hrady a zámky ve správě NPÚ do konce října vidělo 5,3 milionu lidí

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) do konce října navštívilo téměř 5,3 milionu návštěvníků. Loni to bylo do konce září pět milionů a za celý rok 5,49 milionu lidí. Podle vedení NPÚ ale mírně klesá návštěvnost nejvíce oblíbených objektů, která je na hranici toho, co tyto památky unesou, uvedli zástupci NPÚ na tiskové konferenci.

Foto: Novinky

Český Krumlov patří k nejoblíbenějším zámkům u nás.

Článek

Tradičně nejvíce návštěvníků zavítalo loni na hrady a zámky od května do září, nejsilnějším měsícem byl červenec, v němž památky navštívilo bezmála 1,3 milionu zájemců. Návštěvnost přes pět milionů lidí zaznamenává NPÚ několik let po sobě.

„Čekáme, že trend, kdy návštěvnost vrcholila u 5,5 milionu návštěvníků, se může zastavit,” uvedla ředitelka NPÚ Naďa Goryczková. Je to podle ní i důsledek regulace návštěvnosti.

Nejnavštěvovanější památky jsou přetížené, více zájemců podle ředitelky nemohou pojmout a pokud by se tak dělo, znamenalo by to degradaci těchto objektů.

Stejně jako v minulých letech i letos byly nejnavštěvovanějšími objekty zámky Český Krumlov a Lednice. Do konce října navštívilo českokrumlovský areál přes 400 000 lidí, zámek v Lednici se této hranici blíží.

Zvýší se vstupné

I proto se vstupné na některé památky zvýší, v průměru o deset až 15 procent. Základní vstupné na Hlubokou se zvýší ze 180 na 200 korun, na Karlštejně ze 190 na 210 korun. Lednice, kde je podle ředitelky náročná údržba zahrad, jež nejsou zpoplatněné, se zvýší ze 190 na 200 korun.

V Kroměříži zase památkáři pečují o Květnou zahradu, tamní vstupné se zvýší ze 120 na 140 korun. Dalším důvodem zvýšení vstupného je podle Goryczkové snaha srovnat cenovou hladinu s obdobnými objekty, které nabízejí jiní vlastníci. Vyhlídkové věže ve správě NPÚ stojí podle ní 20 až 30 korun, jinde třeba 50 korun.

„Očekáváme, že návštěvnost do konce roku ještě vzroste díky mimořádně pestrému adventnímu programu, který jsme pro návštěvníky připravili, vybrané památky budou otevřeny i během Štědrého dne, vánočních svátků či na Silvestra,” řekla.

Adventní program nabídne více než 130 akcí po celé ČR. Celoročně je otevřeno 13 památkových objektů, jsou mezi nimi hrady a zámky Lednice, Český Krumlov, Karlštejn, Mníšek pod Brdy či Sychrov.

Skokanem je Mníšek

Do první pětice nejvíce navštěvovaných památek patří vedle Českého Krumlova a Lednice ještě Hluboká, Karlštejn a Kroměříž. Přes 100 000 návštěvníků zaregistrovaly Valtice, Konopiště, Trosky, Bouzov, Buchlovice, Sychrov a Švihov.

Absolutním skokanem roku se stal zámek Mníšek pod Brdy, který si polepšil o 12 500 návštěvníků. Hrad Veveří navštívilo o 12 300 zájemců více než v roce 2017.

Výrazný nárůst zaznamenali také na zámku Žleby, návštěvnost zde letos vzrostla o 10 000 lidí. Velkému návštěvnickému zájmu se podle vedení NPÚ těšila i pražská Invalidovna, kterou ústav převzal na jaře letošního roku. Během několika mimořádných prohlídek zavítalo do Invalidovny téměř 2000 lidí. Invalidovna patří podle ředitelky k objektům, které díky filmování generují nejvíce peněz z výnosů tohoto druhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám