Hlavní obsah

Hrady a zámky o víkendu otevřou navzdory chladnému počasí

Většina hradů a zámků se o víkendu otevře, jejich správce od zahájení sezóny špatné počasí posledních dnů neodradilo. Ani o Velikonocích nemá být teplo, takže lidé mohou vybírat mezi tím, zda navštíví čerstvě zpřístupněné památky, nebo si pojedou zalyžovat na hory, kde napadl nový sníh.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Ploskovice známý z televizních pohádek

Článek

„Uvidíme, co to udělá o víkendu. Možná naopak počasí vyžene návštěvníky do vytápěných prostor, kde chystáme velikonoční jarmark," řekla kastelánka hradu Šternberk Helena Gottwaldová. Velikonoce jsou podle ní pro správce památek v Olomouckém kraji jedním z vrcholů sezóny.

Počasí může zamíchat i s návštěvností na Helfštýně na Přerovsku, který po celý velikonoční víkend obsadí řemeslníci. „Výkyvy návštěvnosti podle počasí jsou obrovské. Měli jsme sezónu, kdy branami hradu o Velikonocích prošlo 5000 lidí. Když v roce 2013 napadlo 30 centimetrů sněhu, neměli jsme asi desetinu z tohoto počtu," popsal kastelán hradu Jan Lauro.

Otevření bez komplikací

Státní památky v Pardubickém kraji zahájí sezónu přes nepřízeň počasí v plánovaných termínech. Jen hrad Litice na Orlickoústecku bude kvůli pádu části zdiva veřejnosti v dubnu uzavřen, po opravách by měl být přístupný zřejmě od května.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Litice

Hrad Kunětická hora a zámek Slatiňany se otevřou 4. dubna, skanzen na Veselém Kopci 28. dubna. Už 28. února zahájil sezónu v omezeném režimu hrad Svojanov na Svitavsku, 28. března zámek v Litomyšli.

Ani ve Zlínském kraji počasí zahájení sezóny neovlivnilo. „V dubnu jsou hrady otevřené o víkendech, přípravy pokračují podle plánu," řekla Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, který státní památky spravuje.

Na Vysočině, na zámku v Náměšti nad Oslavou a na hradě Lipnici, které jsou ve správě Národního památkového ústavu, začne sezóna podle plánu v sobotu 4. dubna. Většina ostatních památek v kraji se návštěvníkům otevřela minulý víkend nebo 1. dubna.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Lipnice

Památky se o víkendu otevřou i v Moravskoslezském kraji. „Jsme připraveni. Velikonoce na zámku budou přesně podle plánu," ujistila kastelánka zámku v Raduni na Opavsku Eva Kolářová. Návštěvníci se mohou těšit na obměněné expozice.

Stejně tak se bude sezóna zahajovat i na zámku v Kuníně na Novojičínsku. Největší tamní novinkou jsou tři vzácné obrazy z 19. století, které zámku věnovali potomci bývalých majitelů.

Námraza představuje nebezpečí

Na královském hradě Bezděz na Českolipsku kvůli sněhu a ledu zahájení sezóny trochu odložili. Riziko úrazů na přístupové cestě je příliš velké, upozornil kastelán Kamil Seidl. Hrad postavený ve 13. století se měl veřejnosti otevřít na Velký pátek, snad se to podle něj povede o víkendu. „Zatím je to velký otazník. Když počasí dovolí, sleze sníh a nebude námraza, tak bychom chtěli otevřít v neděli a v pondělí," uvedl kastelán.

Také hrad Valdštejn v Českém ráji kvůli nepřízni počasí o víkendu omezí provoz. V sobotu a neděli bude otevřený jen od 13:00 do 16:00 a bude zkrácena prohlídka zadní části hradu, kde je kluzký povrch, a hrozí nebezpečí úrazu. Zrušen byl doprovodný program připravovaný na neděli.

Turisty vystřídají filmaři

V sousedním Ústeckém kraji se v sobotu otevře zámek Ploskovice na Litoměřicku, který je oblíbený mezi filmaři. Většina památek zahájila sezónu velikonočními výstavami a akcemi. Už od 1. dubna byl zpřístupněn zámek Velké Březno na Ústecku. Ten sice dočasně zavře, důvodem je ale natáčení seriálu Já, Mattoni.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Velké Březno

Špatné počasí neohrozí ani zahájení sezóny v Bečově nad Teplou. Brány zámku v Karlovarském kraji se otevřou o víkendu 4. a 5. dubna od 10:00 do 17:00, otevřeno bude i o Velikonočním pondělí. Mimořádné předsezónní prohlídky jsou připraveny i na páteční odpoledne.

Na chebském hradě ale nepříznivé počasí zasáhlo do programu už ve středu. Zrušena byla akce Hurá na hrad s lampiónem, která měla být zakončena ohňostrojem. V Plzeňském kraji by počasí nemělo otevření památek zabránit.

Program se nezrušil, jen přesunul

Ohlášený velikonoční program bude mít i nejvýše položený královský hrad v Česku - Kašperk s nadmořskou výškou 886 metrů. „Velikonoční program bude, napadlo kolem pěti centimetrů sněhu a je souvislá vrstva. Na zimní provoz jsme ale z našich zimních prohlídek zvyklí," uklidnil kastelán Kašperku Zdeněk Svoboda.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Kašperk

Správa hradu připraví pro turisty, kteří musejí na hrad jít nejméně 1,2 kilometru od parkoviště, jednu vytápěnou místnost na zahřátí. „Plány jsme trochu pozměnili pouze v tom, že jsme ochotnické ztvárnění nejstarší české divadelní hry ze 14. století Mastičkář, přesunuli z nádvoří do podsklepení purkrabství," řekl Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám