Hlavní obsah

Hradozámecká noc láká návštěvníky do Mnichova Hradiště

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze soboty 29. srpna na neděli 30. srpna se uskuteční letošní Hradozámecká noc. Akce představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Letošním hostitelem je zámek Mnichovo Hradiště, kde bude hlavní program.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Bouzov z ptačí perspektivy

Článek

Zámek při této příležitosti zpřístupní rozšířenou expozici u hrobky Albrechta z Valdštejna. Rodu Valdštejnů letos pořadatel noci, Národní památkový ústav (NPÚ), zasvětil svůj program.

Barokní zámecký areál Mnichovo Hradiště patřil rodu Valdštejnů až do roku 1946. V tamní kapli sv. Anny jsou uloženy ostatky slavného vojevůdce třicetileté války Albrechta z Valdštejna.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Mnichovo Hradiště zpřístupní rozšířenou expozici.

Do Hradozámecké noci se stejně jako v předchozích letech zapojí desítky památek – nejen hrady a zámky, ale i kláštery, kostely, vily nebo paláce.

Návštěvníci se mohou těšit na noční a kostýmované prohlídky, hudební program, dobová, šermířská a taneční vystoupení, zámecké interiéry při svíčkách, dobovou kuchyni, ohňová vystoupení a mnoho dalšího.

Ohnivé překvapení

Na hradě Bouzov si zájemci projdou zážitkovou trasu hradním příkopem za doprovodu svítilen s ohnivým překvapením na konci. Lampionovým průvodem se zase mohou lidé vydat na hrad Kunětická hora, kde se budou promítat filmové dokumenty o historii hradu.

Na projekci detektivního filmu Smrt talentovaného ševce z roku 1982 se lze těšit na zámku Opočno, kde se často reprízovaná detektivka natáčela. Zahrady pod Pražským hradem si připravily ukázky historického šermu s odborným výkladem a školou dobových bojových umění pro děti.

Hrad Bouzov zůstane státu, Ústavní soud odmítl stížnost Německého řádu

Domácí

Šermířské představení uvidí stejně tak návštěvníci zámku Benešov nad Ploučnicí. Zámek Valeč připravil videomapping v lapidáriu. Pro zážitkovou hru escape room mají zájemci zavítat do kláštera Sázava a pro pozorování Slunce hvězdářskými dalekohledy do kláštera Kladruby.

NPÚ, který spravuje stovku tuzemských památek, zahajuje návštěvnickou sezonu každoročně 1. dubna. Vlivem koronavirové pandemie však letos památky otevřely až 25. května a v červnu byly v provozu s omezenou kapacitou prohlídek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám