Hlavní obsah

Hradem Krakovec provází žena z věznice

– Rakovník
Právo, Radek Plavecký

Průvodkyní na hradě Krakovci na Rakovnicku je drobná černovláska Eva. Když ji sledují oči třeba skupiny dětských návštěvníků, kterým vypráví o tom, jaké se tu točily pohádky, nikoho ani na vteřinu nenapadne, že je to žena odsouzená za podvody, která si právě odpykává trest vězení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kastelán hradu Krakovec Jiří Sobek s průvodkyní Evou.

Článek

Z věznice v Drahonicích na Lounsku sem s dalšími dvěma odsouzenými ženami dojíždí pracovat. Eva je jediná z vězeňkyň v Česku, která pracuje jako průvodkyně na památkách. Její dvě kolegyně se na Krakovci starají o úklid, ona se věnuje návštěvníkům.

Hodně mi pomohl zdejší kastelán, který mi připravil podklady, a pak jsem si vzala strašně moc z jeho vyprávění.
Průvodkyně Eva

„Na začátku jsem měla obrovskou trému. Ve věznici strašně klesá sebevědomí, tohle pro mě byla obrovská příležitost. Hodně mi pomohl zdejší kastelán, který mi připravil podklady, a pak jsem si vzala strašně moc z jeho vyprávění,“ svěřila se Eva.

Průvodkyní se stala na jaře. Nejdřív sem začala jezdit s odsouzenými v rámci vězeňských terapií na pomocné práce. V hlavě kastelána Jiřího Sobka se ale zrodil nápad, že by mohla i provázet, a začal jednat s vedením věznice, kde byl nápadu nakloněný zástupce vedoucího výkonu trestu Michal Charvát i terapeut, který s odsouzenými pracuje jako psycholog, a všichni se shodli, že Eva by byla vhodnou adeptkou na tento projekt.

Většina vězňů pracovat nemůže nebo nechce

Ekonomika

„Zpočátku to pro ni muselo být hodně těžké. Po čtyřech letech ve vězení vyšla ven a musela začít komunikovat s lidmi. Navíc jsem dost náročný a nechtěl jsem, aby se jen naučila papouškovat texty. Musela na sobě hodně zapracovat a je vidět, že od jara udělala obrovský skok,“ chválil Evu kastelán Krakovce Jiří Sobek a dával jí velké šance na to, že by po odpykání trestu nemusela znovu spadnout do problémů.

Jako svou obrovskou šanci to vnímá i samotná Eva. „Dostala jsem 5,5 roku vězení za podvody, podnikala jsem ve zlatnictví a obchodování. K tomu odvětví už se nechci vracet. Chci hlavně zůstat se svými dětmi a tohle je pro mě velká příležitost,“ je si vědoma drobná žena.

„Vždycky jsem hodně četla, zajímala jsem se o historii. Moc mě to baví. Snad tady budu moci být i příští sezonu,“ doufala Eva, než se vydala na prohlídku hradu se skupinou dětí. Trest jí vyprší příští rok v listopadu. Pokud se naskytne příležitost, klidně by u provádění zůstala.

Poštu z Číny třídí vězni ve Stráži pod Ralskem

Domácí

Poradila si i se skupinou z Německa, do nesnází se dostává, jen když přijde badatel a chce znát do hloubky historii. „Snažím se skupinám vyprávět spíš příběhy, když přijde nějaký historik, raději ho odkazuju na kastelána,“ smála se Eva. Pak už odběhla ke skupině dětí.

„Teď nás čeká ochlazení,“ říkala na parném nádvoří hrádku. „Viděli jste pohádku Ať žijí duchové!, kde děti běžely do hladomorny, aby se tam podepsaly,“ ptala se a za jásavého souhlasu vybídla dětské návštěvníky, aby ji následovali do hladomorny podepsat se křídou na tabuli.

Jako průvodkyně je raritou

Vězeňská služba se snaží uplatnit v různých zaměstnáních mnohé odsouzené, ale zvláště v současné pandemické době je to těžké. „Obvykle jezdí do různých zaměstnání 35 až 40 procent žen, které v Drahonicích máme. Teď kvůli koronaviru hodně zaměstnavatelů spíš propouští a nemají zájem. Teď pracuje tak 20 z našich dvou stovek odsouzených,“ řekl Právu Michal Charvát.

S vězni v práci. Díky zaměstnání splácejí dluhy a připravují se na život venku

Domácí

Podle něj by měla průvodkyně Eva pracovat na Krakovci i příští sezonu, ale bude si muset najít nástupkyni. „Chceme v projektu pokračovat,“ dodal Charvát.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová potvrdila, že zaměstnání Evy coby průvodkyně je naprostou raritou. Obvykle vězni pracují jako pomocné síly. Na Krakovci se ale zdá, že by mohla dostat šanci i další odsouzená, a to jako pomocná síla v kuchyni zdejší restaurace.

Reklama

Výběr článků

Načítám