Hlavní obsah

Hrad Helfštýn změnil kvůli opravě mostu návštěvní trasu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středověkém hradě Helfštýn na Přerovsku začala oprava třetího mostu, který byl v havarijním stavu. Hrad je i přes stavební úpravy otevřen, návštěvnická trasa však vede přes výpadní branky.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Hrad Helfštýn

Článek

Původně měli stavebníci současně opravovat také první most vedoucí přes vstupní příkop k hradu. Kvůli problémům s vítězem firmy se však práce posunuly. Informoval o tom Radim Himmler z Muzea Komenského v Přerově, pod které hrad spadá. „Firma vybraná ve výběrovém řízení nepřistoupila k podepsání smlouvy kvůli subdodávce dřeva. Budeme oslovovat druhého v pořadí, doufáme, že se to podaří zrealizovat. Termín se posunul na polovinu listopadu," uvedl.

„Minulý týden byla zahájena rekonstrukce třetího mostu, který je umístěn na konci druhého nádvoří. Termín dokončení je v polovině října. Návštěvnický provoz momentálně není nijak omezen, pro návštěvníky je to zpestřeno tím, že návštěvnická trasa je změněna a prochází se přes výpadní branky," uvedl ředitel muzea. Náklady na opravu třetího mostu dosáhnou téměř půl miliónu korun, rekonstrukce vstupního mostu vyjde na milión korun.

Na hradě se naposledy opravovaly dva mosty na jaře roku 2012. Stavebníci tehdy sundali most, který vedl návštěvníky na palácové nádvoří. Po jeho rekonstrukci opravili i most nad druhým hradním příkopem. Práce přinesly omezení na návštěvnické trase. Náklady na rekonstrukci mostů tehdy dosáhly 900 000 korun. Hrad Helfštýn je otevřen denně mimo pondělí do konce října a v listopadu o víkendech.

Poslední velká akce se zde konala na konci srpna, kdy na tradiční setkání uměleckých kovářů z celého světa s názvem Hefaiston přišlo za víkend rekordních 13 000 lidí. V porovnání s loňským rokem to bylo o zhruba 2000 lidí více.

Reklama

Výběr článků

Načítám