Hlavní obsah

Hrad Buchlov se letos s návštěvníky rozloučí štěpánským programem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrad Buchlov na Uherskohradišťsku se letos opět rozloučí s návštěvníky programem 26. prosince na svatého Štěpána. Své brány bude mít tento den, kdy je většina hradů a zámků nepřístupná, otevřené od 10:00 do 15:00. Informovala o tom Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu, které hrad Buchlov spravuje.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Buchlov.

Článek

„Nádvořím budou znít středověké koledy a každou hodinu bude k vidění malé divadelní představení živého betlému s klaněním tří králů. Návštěvníky čeká i ukázka domácí zabijačky s ochutnávkou. K pití se bude podávat vánoční punč, grog a čaj z buchlovské lípy,“ uvedla Šnajdarová.

Buchlov se podle ní na Štěpána stává tradičním místem setkávání rodin, přátel a známých. Návštěvníci si budou moci znovu prohlédnout i část hradu zvanou hraběcí. Jde o budovu purkrabství, která je nad průjezdem mezi prvním a druhým nádvořím.

„Vůbec poprvé v historii byly návštěvníkům otevřeny pokoje v roce 2012 a pro velký zájem jsme se rozhodli tuto tradici dodržovat. Pokoje, kde přebývali poslední majitelé, hrabata Berchtoldové při svých pobytech na Buchlově, budou opět svátečně vyzdobeny a provoněny vánočním cukrovím tak, jak to bývalo na Vánoce zvykem,“ doplnila Šnajdarová.

Na hradě bude k vidění i výstava starých i novodobých betlémů doplněná o nové kousky z hradní sbírky.

V letošní hlavní turistické sezoně přivítal Buchlov, jehož počátky sahají do první poloviny 13. století a řadí se tak k nejstarším hradům v Česku, 74 351 návštěvníků. Meziročně jich bylo o 334 méně.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám