Hlavní obsah

Hotel a galerie v jednom. Umělec třetinu života budoval komplex na břehu moře

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadá řecky, ale je v Uruguayi. Stavbou komplexu zvaného Casapueblo strávil jeho autor, umělec Carlos Páez Vilaró, dlouhých 36 let. Při tvorbě budovy, která nyní slouží částečně jako hotel, muzeum i galerie, totiž využil jen rukou, a většinou pouze svých, píše server Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Budova shlíží na Atlantský oceán.

Článek

Bílá stavba zasazená do úbočí strmého útesu svým vzhledem připomíná domky na známých řeckých ostrovech Santorini nebo Mykonos. Hlavní inspirací však umělci bylo hnízdo hrnčiříka prostého, ptáka obývajícího část Jižní Ameriky. Vilaróva budova proto nemá snad jedinou rovnou zeď.

V Ekvádoru zmizel největší vodopád

Cestování

Komplex, v němž dnes sídlí hlavně hotel, postavil umělec holýma rukama, jen s pomocí místních rybářů. I proto mu stavba zabrala dlouhých 36 let. Umělec pak v Casapueblo žil a pracoval až do roku 2014, kdy ve svých 90 letech zemřel. Hotel má celkem 13 pater s terasami, přičemž každý pokoj je označen jiným symbolem, které nakreslil sám Vilaró.

Foto: Profimedia.cz

Budova má třináct pater s terasami.

Lokalitu si zvolil umělec z důvodu nádherných západů slunce, které si hosté mohou užít právě z některé terasy. V komplexu naleznou také lázně nebo restauraci.

Inspirovalo ho i Středomoří

Uruguayský umělec zakoupil pozemek v roce 1958 a prvním, co vybudoval, byla malá kůlna, kde schraňoval veškerý materiál na stavbu. Následovalo dřevěné umělecké studio. Postupem let své dílo rozšiřoval, podle webových stránek atrakce byl inspirován také pekařskými pecemi, středomořskou architekturou a tvary ženského těla.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z Vilaróvých výtvarných prací. K vidění je právě v Casapueblo.

Každý kus stavby modeloval holýma rukama a do zdí umisťoval nejrůznější objekty, které si dovezl ze zahraničí — byl totiž nadšený cestovatel. Vilaró nezapomněl ani na hrnčiříky, a tak je ve fasádách množství míst, kde mohou ptáci hnízdit.

Komplex se nachází na jihu země na poloostrově Punta Ballena. Muzeum, kde se mohou návštěvníci dozvědět něco o Vilaróvě díle, je za normálních okolností otevřeno denně.

Nejmenší národní les v Americe? Tvoří ho jen 33 stromů

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám