Hlavní obsah

Horehroní a Liptov opět propojily přes Chopok lanovky

– Jasná
Právo, Vladislav Prouza, Ivan Vilček

Slovensko zažilo v pátek krátce po poledni vpravdě historický okamžik. Oblast Liptova a Horehroní propojila přes dominantu Nízkých Tater, 2024 metry vysoký Chopok, vůbec poprvé v historii dvojice lanovek schopná jezdit takřka za každého počasí.

Horehroní a Liptov opět propojily přes Chopok lanovkyVideo: Právo

 
Článek

Lanovka ze severní strany Chopku Funitel, schopná odolat větru o rychlosti 120 kilometrů v hodině, představuje středoevropský unikát. Kabinky pro čtyřiadvacet pasažérů zavěšené na dvojici lan mají celosvětově pouze ve čtrnácti horských střediscích.

„Lyžařský rezort Jasná-Chopok se tímto zařadil na roveň středně velkých alpských středisek. Spolu s kolekcí lanovek a vleků tvoří přepravní kapacitu 30 tisíc lidí. Frontám by tedy měl být v Jasné konec,“ konstatoval předseda představenstva společnosti Tatry Mountain Resorts (TMR) Bohuš Hlavatý.

Foto: Právo

Kabiny lanovky Funitel

Kapacitu třiceti tisíc lidí oblast Jasné se 45 kilometry sjezdovek všech obtížností podle Hlavatého ekologicky unese. Společnost TMR zároveň nepředpokládá možný deficit zimních hostů.

„Hřeben nad Jasnou je dlouhý okolo šedesáti kilometrů, kde se desetitisíce turistů bez problémů rozmístí. Nejde z hlediska Slovenska o megalomanský projekt za 44 miliónů euro. Slováci mají tvořit zhruba pětačtyřicet procent klientely, zbytek vyplní zejména polský, ukrajinský a český trh,“ předjímá Hlavatý.

Nástupní stanice patnáctimístné kabinové lanovky z jižní strany Chopku, tedy Horehroní, stojí na Kosodrevině. Liptov vystřelil na vrchol Funitel s nástupem v Priehybe, kam navíc z Kolieska nad Bielou Púťou směřuje originální padesátimístný lyžařský vláček Twinliner dlouhý 360 metrů. „Vláček je také unikátem. Turisté ho budou přivolávat tlačítkem stejně jako klasický výtah,“ podotkl Hlavatý.

Foto: Právo

Unikátní lyžařský vláček

Sever a Jih Chopku propojily lanovky poprvé v padesátých letech minulého století. Dvojsedačky, které v zimě kvůli počasí na největrnějším bodě Slovenska spíše stály, nežli jezdily, dosloužily v polovině devadesátých let. Propojení obou stran Chopku využil tradičně oblečený Lipták a Horehronec k přípitku místním likérem Demänovka.

Foto: Právo

Tradiční přípitek obou symbolických postav

„Doposud jsme to k sobě měli šedesát kilometrů okolo tatranských štítů. Nyní se můžeme potkávat cobydup,“ pronesly obě symbolické postavy. Lanovkám propojujícím Slovensko požehnal farář z Jihu a Severu. Víkend zároveň v Jasné odstartoval letošní zimní sezónu.

Foto: Právo

Lanovkám požehnal i farář

„Poprvé v historii se otevření sezony odehraje bez sněhu,“ uvedla marketingová manažerka Katarína Šarafínová. Turisty čekají od Vánoc navíc v nedalekém aquaparku Tatranlandia tropy pod Tatrami nazvané Tropical Paradise, představující obdobu podobné atrakce v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám