Hlavní obsah

Hlava na hlavě a žádné roušky. Letiště na Zanzibaru šokovalo inspektory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zanzibar je aktuálně velmi vyhledávanou destinací, protože při vstupu nevyžaduje test na covid ani karanténu. O to větší šok proto prožili inspektoři portálu Skytrax, kteří přijeli v lednu hodnotit úroveň tamních opatření. Podle zveřejněných fotografií letiště praskalo ve švech, lidé nedodržovali rozestupy a neměli ani roušky.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Zanzibaru Stone Town

Článek

Portál Skytrax se zabývá hodnocením aerolinií a letišť a aktuálně jeho inspektoři poměrně detailně hodnotí protikoronavirové protokoly po celém světě. Zanzibarské Mezinárodní letiště Abeida Amani Karumeho ovšem předčilo i jejich nejdivočejší představy, když v opatřeních naprosto selhalo.

Hodnotitelé portálu podle serveru Daily Mail uvedli, že je zklamalo, jak malý důraz se kladl na nošení roušek a rozestupy při čekání ve frontách nebo při sezení v čekacích zónách. Neuspokojivá byla prý i čistota. Letiště si proto vysloužilo pouhé dvě hvězdičky z pěti, což je zatím nejnižší hodnocení, které Skytrax v rámci svých inspekcí udělil.

Podle portálu nejsou na letišti prakticky žádné informace, které by cestující zpravily o nutnosti nošení roušek, dodržování odstupů či mytí rukou. Jediným opatřením, kterého si inspektoři povšimli, je měření teploty pasažérů po příletu.

Serengeti je podle cestovatelů nejlepším národním parkem světa

Cestování

Zjištění jsou podle hodnotitelů šokující, protože Zanzibar platí za populární exotický ráj. Aktuálně je navíc zřejmě jedinou destinací na světě, která má pro turisty tak benevolentní pravidla a nevyžaduje negativní test ani karanténu. Na souostroví, jež je součástí Tanzanie, prodávají zájezdy i české cestovní kanceláře.

Bez covidu údajně od června

„Jsme šokováni chabými bezpečnostními a hygienickými standardy na letišti, které patrně reflektují popírání covidu-19 v Tanzanii,“ uvedl šéf Skytraxu Edward Plaisted.

Narážel při tom na fakt, že země v červnu loňského roku oznámila, že už je zcela bez nákazy, žádná oficiální data pak nezveřejnila už od 29. dubna. Celkově se mělo v zemi vyskytnout pouhých 509 případů covidu a zaznamenáno bylo 21 úmrtí.

Server Daily Mail nicméně uvádí, že u dvou dánských turistů, kteří v polovině ledna přiletěli z Tanzanie, byla prokázána nová jihoafrická mutace koronaviru. Inspektoři Skytraxu se na zanzibarské letiště vypravili jen o pár dní později.

Aerolinky Qatar Airways mají nejlepší covidová opatření, tvrdí experti

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám