Hlavní obsah

Hamburgery v Paříži získávají roli gastropochoutky

– Paříž

Hamburger, kebab nebo smažená ryba s hranolky - říkáte si, že je to nezdravé? Nemusí být. Junk food, neboli podřadné jídlo, může být připraveno z produktů hodných těch nejlepších restaurací. Na kebab čekáte půl hodiny. Setkáte se s ním v úřednické čtvrti v centru Paříže, kde si ho dávají jak muži s kravatou vyhlížející jako bankéři, tak mladí lidé.

Foto: Profimedia.cz

I hamburger může být delikatesou. Potřeba jsou kvalitní suroviny. Ilustrační foto

Článek

Podnik Grillé nabízí kebaby a sendviče z masa pečeného na rožni, rozřezaného na tenké lístečky a vloženého do pečiva s kousky zeleniny. Nejsou to ale jen tak ledajaké kebaby. Telecí pochází od slavného pařížského řezníka Huga Desnoyera a například zelená rajčata byla sklizena na jihozápadě. Pečivo se dělá doma z bio mouky.

Marináda se skládá z rozmarýnu, růžového česneku a dokonce i trochy saké. To vše za 8,50 eura (asi 220 Kč), k nimž je třeba připočítat další tři eura (76 Kč) za domácí hranolky. To je cena jídla z běžného fastfoodu v Paříži.

"Otevírali jsme v období, které lze považovat za obtížné, uprostřed července. Úspěch nás překvapil," poznamenal šéf podniku Grillé Jérôme Copentipy. Mastný kebab či řecký sendvič v nedopečené housce je spíše spojován s jídlem chudých studentů z Latinské čtvrti nebo s hladovci vycházejícími z nočních podniků ve čtvrti Pigalle.

Kebab má své kouzlo

"Všichni vzpomínáme, jak jsme si dávali ve čtyři hodiny ráno nějaký ten kebab. Takový kebab měl špatnou pověst, bylo to potěšení provázené pocitem provinění, dnes se však můžeme z kebabu směle těšit," říká Copentipy. Kebab z podniku Grillé vymyslel Frédéric Peneau, což je bývalý kuchař v restauracích Le Douphin a Le Chateaubriand, které jsou považovány za jedny z nejlepších v metropoli.

Foto: Profimedia.cz

Kebaby se dají připravit na mnoho způsobů...

Zrovna tak dva Britové, Michael Greenwold a James Whelan chtěli dát lepší chuť pokrmu svého dětství, fish and chips, rybě smažené v těstíčku s hranolky. Od července podávají v The Sunken Chip, kde je stále plno, svou vlastní verzi pokrmu, který je typickým příkladem nezdravého stravování.

"Všechny naše ryby pocházejí z Finistère v Bretani od našeho známého. Chytají se ze břehu nebo z malých rybářských loděk, nikdy z velkého plavidla," vysvětluje Whelan. "Dodává nám každé ráno a radí nám," dodává.

U ryb je základ v čerstvosti

Za 14 eur (360 Kč) můžete mít tresku či nugety s líčkem mníka mořského. Ryba se jaksepatří podává s anglickými hranolky a hráškovým pyré. Cibulky se marinují podle starého receptu pět týdnů.

Foto: Profimedia.cz

U tradičních fish & chips hraje roli čerstvost.

"Děláme jen fish and chips, ale na té nejlepší úrovni," říká Whelan. Produkty pocházejí od stejného dodavatele jakého má Roseval, což je jeden z nejoblíbenějších restaurantů v Paříži, jehož šéfkuchařem je Michael Greenwold, jeden z tvůrců Sunken Chip.

"Naše generace vyrostly na junk foodu. Pokušení číhá všude. Chutnalo nám to, i když jsme věděli, že to není zdravé," říká. Šéfkuchař uvádí své recepty na sendviče a dezerty ve své knize Stoprocentně domácí junk food s použitím čerstvých potravin, která letos vyšla.

Popularita biopotravin vnesla revoluci do fastfoodu, který je tradičně spojován s přesolenými a přeslazenými průmyslovými produkty, způsobujícími kardiovaskulární onemocnění, obezitu a cukrovku.

Příznakem toho, že padají bariéry mezi vysokou gastronomií a rychlým občerstvením, je vstup hamburgeru do restaurací některých významných francouzských šéfkuchařů. Jean-François Piège tak v pivovaru Thoumieux předkládá hostům svůj Big burger v papírovém balení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám